Alle GTA 6 geruchten en feiten op een rij

Article
maandag, 16 oktober 2023 om 15:00
gta 6 gameplay geruchtenf1612272539
Het is alweer tien jaar geleden sinds Rockstar Games haar laatste Grand Theft Auto-game officieel uitbracht. GTA 5 is inmiddels alweer tien jaar oud en kan als een retro-game gezien worden. Nog altijd kijken fans smachtend uit naar het vervolg: Grand Theft Auto 6. Tijd om alle GTA 6 geruchten en feiten op een rijtje te zetten.

GTA 6 releasedatum

Natuurlijk begint dat allemaal met de releasedatum van de game. Die is officieel nog niet uit de doeken gedaan. Wel is er een daadwerkelijke indicatie van wanneer we de aanstaande game van Rockstar Games kunnen verwachten. Het ziet er namelijk naar uit dat de game daadwerkelijk pas op z’n vroegst verschijnt in april 2024.
Dat valt op te maken uit een recente investeerdersbijeenkomst van uitgever Take-Two. Daar werd gesteld dat het bedrijf verwacht dat in het fiscale jaar van 2025 een game uitkomt die nieuwe standaarden zet voor de game-industrie die meer dan 8 miljard dollar opbrengt. Analisten en experts vermoeden sterk dat het hier gaat om Grand Theft Auto 6, gezien dat binnen het repertoire van Take-Two de enige titel is die dit kan bewerkstelligen.
Wanneer men het over het fiscale jaar heeft, is er veel speelruimte voor bedrijven in de interpretatie. Sommige bedrijven kiezen ervoor op april 2024 te zien als de start van het fiscale jaar 2025, terwijl andere bedrijven oktober 2024 zien als het startschot. Rockstar Games kiest ervoor om het fiscale jaar te starten in april 2024, dus de game zou uiterlijk moeten verschijnen in maart 2025. Tenzij er uitstel plaatsvindt natuurlijk.
2022 02 08 gta 6 1f1644153798

GTA 6 gameplay en setting

2022 bracht één van de grootste lekken in de geschiedenis van de game-industrie toen een scala van beelden online verscheen van Grand Theft Auto 6. Het ging om vroege gameplaybeelden van de aanstaande open-world game en velen vroegen zich af of deze echt waren. Het antwoord: ja, die waren echt.
Daardoor is onder andere duidelijk dat de aanstaande game zich afspeelt in Vice City (waarbij er tegenstrijdige geruchten zijn dat de game zich afspeelt in de jaren '80), dat één van de speelbare personages vrouwelijk is en dat er wederom meerdere speelbare personages zijn. Uit de gelekte beelden blijkt het te gaan om Lucia en Jason tussen wie je vrijwel in een oogwenk kunt wisselen.
Andere mechanics die gelekt zijn, tonen dat sluipmechanieken toegevoegd worden en flink zijn uitgebreid. Dankzij de hack zagen we onder andere beelden van hoe de hoofdpersoon over de grond kroop en zelfs een lichaam meesleurde. Natuurlijk keert het Wanted-systeem ook terug en lijkt zelfs Joe Rogans podcast onderdeel te worden van de radio in het nieuwe deel.
Verder analyseerde een Reddit-gebruiker in oktober 2023 nog een keer het grote lek van 2022 en daarbij kwam hij tot een aantal opvallende conclusies. Volgens de gebruiker zou je onderwater wapens kunnen mikken en gebruiken, lijkt het er sterk op dat Canada en Mexico ook onderdeel van de setting zijn en is het besturen van auto’s flink op de schop genomen. Dat moet nu meer lijken op mix van de besturing van GTA 4 en GTA 5, terwijl verschillende ondergronden ervoor zorgen dat je voortuigen anders besturen.
gta 6 mundof1594896020

Op welke platformen verschijnt Grand Theft Auto 6?

Tot slot is er natuurlijk ook nog de vraag op welke platformen Grand Theft Auto 6 daadwerkelijk verschijnt. Officieel is dat nog niet aangekondigd, maar door alle details die rondom de game al gelekt zijn, lijkt het er op dat alleen next-gen-platformen de game ontvangen. Dat wil zeggen dat de game waarschijnlijk alleen op PlayStation 5 en Xbox Series X verschijnt.
Een PC-versie van de game ligt eveneens voor de hand, maar Rockstar Games lijkt doorgaans niet zo happig op een release gelijktijdig voor consoles en PC. Zo verscheen GTA 5 dik anderhalf jaar na de release op consoles op PC, terwijl ook Red Dead Redemption 2 later verscheen. De tijd zal ons leren of dat dit keer anders is.