5 redenen waarom PC gaming next-gen consoles overtreft

Article
zondag, 18 juli 2021 om 12:00
pexels fox 3829227f1624612028
De vraag naar de next-gen consoles zijn enorm en de wachtrijen zullen nog een lange tijd aan blijven houden. Maar je kan ook de keuze maken om over te stappen op een game PC. Dit zijn 5 redenen waarom PC gaming de next-gen consoles overtreft!

Onvoorstelbare collectie aan games

Er stonden veel games gepland om uit te komen in 2021, maar ondertussen zijn de meeste titels alweer uitgesteld naar 2022. En daar vallen ook potentiële toppers als God of War: Ragnarok onder en mogelijk zelfs Horizon Forbidden West. Qua grote titels lijkt 2021 dan ook geen spectaculair jaar te worden voor de PlayStation 5 en Xbox Series X.
Ondertussen blijft de aanvoer van games op PC niet stoppen. Het platform is namelijk niet afhankelijk van een klein groepje aan first party studio’s voor grote toppers. Zo kan je op Steam elke week een gros aan nieuwe titels erbij zien komen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de enorme collectie aan titels die überhaupt al beschikbaar zijn op PC. ‘Features’ als backwards compatibility is helemaal niet nodig wanneer het hele platform jaar in, jaar uit grotendeels hetzelfde blijft.
pexels fox 1038916f1631544493

Volle kracht vooruit

De next-gen consoles worden geroemd om hun kracht en op welke resolutie en framerate ze games kunnen draaien. Het klinkt ook zeker indrukwekkend in vergelijking met de PlayStation 4 en Xbox One, maar het is slechts een fractie van waar een sterke gaming PC toe in staat is. Er is een reden waarom de vraag naar 4K 144Hz monitoren sterk is gestegen. Als je echt met pure kracht aan de slag wil, dan moet je bij PC gaming zijn.
Maar een game PC biedt niet alleen ruimte voor een bakbeest waar je flink wat geld in moet pompen, je kan juist ook voor een bescheiden systeem gaan als je geen groot budget hebt. Dan kan je eventueel in de toekomst altijd nog je videokaart upgraden naar een krachtigere versie op te gaan gamen in 1440p en 4K.
pexels karolina grabowska 5632403 1f1622620987

Besparen op de lange termijn

Het is geen geheim dat je met een next-gen console betere prestaties zal krijgen dan met een gaming PC voor dezelfde prijs. Een console is immers precies afgestemd op een bepaalde verzameling van hardware en kan bij de leveranciers dan ook groot worden ingekocht. Dat terwijl veel spelers losse onderdelen bestellen om hun game PC zelf in elkaar te zetten.
Toch kan je op de lange termijn veel besparen op een PC ten opzichte van een next-gen console. Helemaal nu Sony heeft besloten om de adviesprijs van first party PS5 games te verhogen. De standaard prijs voor een PC game is daardoor al een paar tientjes goedkoper dan een titel voor de next-gen consoles. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Steam Sales en uitverkopen bij andere digitale winkels, waarbij je kan profiteren van kortingen die vaak oplopen tot 90 procent.
pexels anete lusina 4792714f1620731415

Muis, controller of stuurtje

Speel je op een next-gen console overgeleverd aan de PS5 DualSense of Xbox Series X controller. Die controllers werken goed met bepaalde games, zoals action adventures als Assassin’s Creed Valhalla en platformers. Maar andere genres wil je misschien liever met een andere soort besturing spelen.
Met PC gaming heb je wat dat betreft alle keuze. Zo zit de combinatie van een muis en toetsenbord natuurlijk het standaard arsenaal van een PC gamer, waarbij je accurater en sneller bent dan ooit met first person shooters. Maar je kan ook gewoon een DualSense of Xbox controller aansluiten op je PC. En als je Max Verstappen wil nadoen in F1 2021, dan kan je ook een stuurtje neerzetten op je bureau en echt gaan racen.
pexels rodnae productions 7915222f1626430357

Generaties? Wat zijn dat?

Dat we de PlayStation 5 en Xbox Series X omschrijven als next-gen consoles laat al duidelijk merken dat consoles gelimiteerd zijn aan generaties. De hardware van de consoles is momenteel bijvoorbeeld wel indrukwekkend voor de prijs, maar of dat over een paar jaar nog steeds zo is, dat is afwachten. Maar ondertussen zal je overgeleverd blijven aan de hardware die erin zit.
Aan die kettingen ben je niet gebonden met PC gaming. Fabrikanten brengen aan de lopende band nieuwe hardware uit, van videokaarten en processoren tot nieuwe moederborden en SSD-technologieën. En zoals gezegd kan je ook beginnen met een bescheiden PC om later je systeem te upgraden naar een krachtig bakbeest. Kort gezegd is PC gaming flexibel, modulair en helemaal naar eigen smaak aan te passen.

Populair Nieuws

Laatste Reacties