Wie ook maar een beetje bekend is met Dungeons & Dragons, kent Icewind Dale en Baldur's Gate wel. Dark Alliance brengt deze locaties en diverse bekende vrienden en vijanden tot leven. Is dat voldoende voor een top-klassering?
Wie Dungeons & Dragons zegt denkt meestal meteen aan draken, dwergen, magiërs en reuzen. En ja, die komen ook allemaal voorbij in Dark Alliance. Deze co-op actie-RPG speelt zich af in de welbekende wereld van Icewind Dale met Drizzt DoÚrden in de hoofdrol. Iedereen zijn moeder is geïnteresseerd in de Crystal Shard, die ongekende krachten en status aan de bezitter verleent.
Eigen hub is goud waard
Start je Dark Alliance op, dan kom je in een Hub terecht. Hier kan je op je gemak winkelen, je uitrusting opwaarderen, trophies -met verslagen vijanden- bekijken en je team samenstellen. Kies je voor een solo-missie of ga je met maximaal drie anderen de missie aan? Vervolgens kan je een missie kiezen. Deze missies zijn onderverdeeld in een zevental hoofdverhalen met elk drie acts. Eenmaal een missie gekozen kan je de moeilijkheidsgraad nog instellen, waarbij je een grove inschatting krijgt van de gecombineerde kracht van je party en kan je de moeilijkheidsgraad instellen, om vervolgens de missie zelf te starten
De missies vinden plaats in grotendeels vrij donkere gebieden. Niet zo gek, al je bedenkt dat een groot deel van het spel zich afspeelt in het dwergengebied van Icewind Dale. door deze donkere levels komen de vele lichtbronnen, die veelvuldig hun groene, rode of rood/gele gloed over het ijs of de rotspartijen spreiden extra goed tot hun recht.
Het level design is misschien wel het beste aan Dark Alliance: de levels hebben een flinke lengte en ondanks dat het hoofdpad vrij lineair is, zijn er overal zijpaadjes, alternatieve routes en verborgen schatkisten. Wie wil kan zomaar de dubbele tijd spenderen in het uitpluizen van een level naar alle verborgen schatten.
Scripted gevechten en onvermijdelijke klappen
Helaas voldoet de rest van de game niet aan dezelfde hoge standaard. Bij het doorkruisen van het level kom je diverse setpieces tegen waarbij groepen vijanden statisch op je staan te wachten tot je ze aanvalt. Dat is dus meestal van een afstand uitkiezen wie het handigst is om als eerste aan te vallen. heb je afstandsaanvallen tot je beschikking, dan kan je regelmatig zelfs de vijanden van een afstand blijven bekogelen zonder dat ze een sjoege geven!
Ga je het gevecht aan, dan kiest de game graag voor ‘kwantiteit boven kwaliteit’. Regelmatig sta je tegenover een tiental minor vijanden, die ieder voor zich niet zoveel schade kunnen berokkenen, maar gecombineerd weten ze je flink te pakken te nemen! Dat heeft weinig met kunde te maken, maar vooral met de traagheid van de gameplay. Elke actie die je uitvoert kent zijn eigen animatie, maar die duurt vrij lang en kan niet onderbroken worden.
Zie je dus uit een ooghoek dat je aangevallen gaat worden, dan moet je hopen dat je laatste aanval voldoende snel afgerond is zodat je de aanval nog kan ontwijken. Lukt dat niet, dan wordt een ‘op de grond smak’ animatie getoond en lig je zo 2 seconden op de vloer en lig je al die tijd kwetsbaar voor vervolg aanvallen te liggen. Met tien aanvallers die op je af komen is er altijd wel één die de aanval inzet, dus wordt het meteen een hele strijd om nog te ontsnappen!
Bugs verstoren de beleving
Tel daarbij op dat de game nogal wat schoonheidsfoutjes kent. Zo toont de game je met pijltjes waar vijanden zich om je heen bevinden, maar echt daarop vertrouwen kan je niet. Zo krijg je regelmatig een pijl recht naar achteren, terwijl er meestal (maar niet altijd!) geen vijand achter je te bekennen is. Ook kan je karakter vast komen te zitten in de omgeving of zelfs ergens bovenop een drop, zonder de mogelijkheid om daar nog vanaf te komen.
Om het allemaal nog wat erger te maken schaalt de moeilijkheidsgraad niet lekker. Op het laagste niveau speel je nog net niet in ‘verhaalmodus’, maar in je eentje is een tweede of derde niveau meteen hondsmoeilijk.
Samen sterk?
Co-op dan maar? Dat maakt het allemaal alleen maar erger. Niet alleen is de matchmaking slecht gebalanceerd, waardoor je als novice in een veel te ervaren team terecht kan komen, de bugs vliegen je in co-op helemaal om de oren. Portals die niet gedetecteerd worden, sprongen over ravijnen die spontaan falen, animaties die niet uitgevoerd worden waardoor je je mede-spelers statisch langs zien schuiven, het komt allemaal langs.
Dat is bijzonder jammer, want de game heeft absoluut potentie. Het leveldesign, de lore met locaties, herkenbare vrienden en vijanden die rechtstreeks uit de D&D boeken komen lopen, de kwalitatief uitstekende tussenfilmpjes, de duistere sfeer die uitstekend bij de D&D setting past, het had echt veel meer verdiend. Wil maker Tuque Games de game nog redden, dan zal het snel met een paar flinke patches komen, anders zullen de servers snel leeg stromen, wat de balans niet beter zal maken.
Dungeons & Dragons Dark Alliance Review - Gemiste kans om Icewind Dale echt tot leven te wekken
Dark Alliance heeft zeker potentie, maar voelt nu nog niet 'af' en heeft last van wat vreemde ontwerpkeuzes. Dark Alliance doet best wel wat goed. De lore en de setting zijn uitstekend, de 21 beschikbare levels hebben een degelijke inhoud en bieden veel ruimte om te verkennen. De vijanden zijn divers, en variëren goed in hun arsenaal.
Waar het mank gaat zijn de vele bugs die de game plagen, zowel offline als online. De gevechten zijn onoverzichtelijk regelmatig een overvloed aan vijanden en niet lekker vloeiend lopende aanvallen.
Cijfer: 6