De 5 beste action adventure games van 2016 - Adrenaline & avontuur

Article
maandag, 26 december 2016 om 11:02
xgn google image
De meesten van ons zijn in het echte leven niet zo geneigd om op avontuur te gaan. In de wereld van games houden we echter wel van actie en avontuur. Juist daarom zijn daar de action adventure games. Zo hoef je niet je innerlijke Indiana Jones op te roepen. De beste action adventure games van 2016 vind je hier.
Springen, schieten, klauteren, schat zoeken, de wereld redden: het komt allemaal voorbij in een action adventure game. Omdat we nu eenmaal liever niet zelf over ravijntjes springen en langs smalle richeltjes manoeuvreren, geven action adventure games ons de kans dit alsnog te doen. Veilig vanaf de bank, wel te verstaan. Ook een gevaarlijke shootout beleef je natuurlijk liever thuis dan in het echt.

De vijf beste action adventure games van 2016

De vijf games die je garant staan voor een adrenalinekick dit jaar, hebben wij voor je opgesteld. Deze games speel je als je jouw innerlijke avonturier of gunslinger tevreden wil stellen. Laten we het lijstje beginnen met een sequel van dit jaar.

5. Watch Dogs 2

In Watch Dogs 2, de sequel van Watch Dogs uit 2014, kruip je in de huid van Marcus ‘Retr0’ Holloway. Het CtOS-systeem van het eerste deel is in de sequel uitgebreid naar versie 2.0. Het gevolg? Men weet nog meer van je dan in het eerste deel.
Zo ook Retr0, die niet echt een hoge pet op heeft van het nieuwe systeem. Zijn uiteindelijke doel wordt dan ook het vernietigen van Blume en de CTO van de organisatie. Zo kan het CtOS-systeem nooit meer in het leven geroepen worden.
Het decor van het avontuur is San Francisco. In de zonnige stad aan de westkust van de Verenigde Staten is genoeg te doen en te beleven. Wat je doet en hóe je het doet, is aan jezelf. Kies je voor de guns blazing strategie waarbij je de voordeur neemt en iedereen overhoop schiet als een echte Rambo, sluip je naar binnen of maak je gebruik van je gadgets en hack-skills?
De interessante cast aan karakters, de enorme hoeveelheid dingen die in Francisco te doen zijn en de mogelijkheden van je smartphone maken Watch Dogs 2 een interessante en toffe game. Ben je fan van sandbox-games, dan moet je deze sequel zeker een kans geven.
102824

4. The Legend of Zelda Twilight Princess HD

The Legend of Zelda franchise staat garant voor magische avonturen. De games uit de reeks worden al sinds het eerste deel goed ontvangen door fans en critici. Niet voor niets is bijvoorbeeld The Ocarina of Time een van de beste games allertijden. Maar ook nakomer Twilight Princess mag er zeker zijn.
De originele Twilight Princess game verscheen in 2006 op de GameCube. Dit jaar, 10 jaar na dato, is daar de remaster van de game voor op de Wii U. Het ideale moment om alsnog van deze prachtgame te genieten, of opnieuw. En dat allemaal in een beter grafisch jasje.
Net zoals in elke The Legend of Zelda game is de hoofdrol weggelegd voor de man in de groene outfit: Link. Dit deel in de franchise is wat grimmiger dan andere delen. Hyrule wordt bedekt onder Twilight, een donkere deken. Het land verandert hierdoor in een soort schimmenwereld.
Om Hyrule van het deken te ontdoen, verzamel je Tears of Light. Ook is daar de mogelijkheid om in Wolf Link te veranderen en moeten er ook de nodige tempels verkend worden. Om jezelf te verdedigen heb je natuurlijk de beschikking over je zwaard en schild, net als andere iconische wapens die Link gebruikt.
Iedere Zelda game is magisch, of je hem nu voor het eerst of voor de tiende keer speelt. Heb je een Wii U thuis staan, heb je het origineel uit 2006 gemist of wil je de game gewoon nog een keer spelen? Grijp dan je kans en schaf deze remaster aan. Een betere action adventure game op de Wii U is er niet.
102825

3. Ratchet and Clank

Op de derde plaats van dit rijtje staat nog een remaster. Althans, een ‘reimagining’ ,als we ontwikkelaar Insomniac Games mogen geloven. Het zijn Ratchet en Clank, het iconische duo dat voor het eerst hun opwachting maakte op de PS2 in 2002. Deze game is losjes gebaseerd op dit eerste deel.
Alles wat het origineel destijds zo leuk maakte, is terug. De leuke wisselwerking tussen Ratchet en Clank, de klunzige Captain Qwark en enorme arsenaal aan knotsgekke wapens: het zit er allemaal weer in. Spring, zweef, klim en schiet je een weg door de exotische en kleurrijke werelden en verzamel zoveel mogelijk bouten. Die heb je nodig om je wapens nóg sterker te maken.
Het arsenaal bevat van alles wat. Denk aan raketwerpers, pistolen, maar ook gekke wapens zoals de Groovitron die je vijanden laat discodansen terwijl jij ze een mep verkoopt. Ieder wapen voelt uniek aan en je wil ze allemaal uitproberen. De meest absurde wapens toveren ongetwijfeld een glimlach op je gezicht, net als de alom aanwezige humor in de game.
Ratchet and Clank combineert actie en avontuur met een vleugje humor en platformelementen. Terwijl je aan het springen, klauteren en schieten bent wil je méér: zo goed vermaak je je met deze game. Heb je zin in een ritje op de nostalgische tour of heb je het originele avontuur van het duo gemist, scoor deze game dan gerust. Spijt krijg je zeker niet.
102826

2. Deus Ex Mankind Divided

Deus Ex Mankind Divided is het vervolg op Human Revolution en dropt je in de nabije toekomst waarin mensen met augmentations, oftewel kunstmatige ledematen en verbeteringen, deel uitmaken van het normale leven. Voorheen werden ‘augs’ niet veracht, maar sinds een incident van een paar jaar voor de game waarin de augs op hol sloegen en de ‘naturals’ vermoordden, is het compleet anders. De augs hebben te kampen met constante minachting en discriminatie van de mensen die nog wel honderd procent puur natuur zijn. Tot overmaat van ramp vindt er een terroristische aanslag plaats in Praag, die jij tot op de bodem moet uitzoeken.
Net als in Human Revolution sta je in de schoenen van Adam Jensen, een voormalig politieagent die nu voor een geheime dienst werkt en zelf ook de nodige augmentations aan boord heeft. Net als bij andere Deus Ex games worden actie en avontuur gecombineerd met RPG-elementen. Zo krijg je XP voor het klaren van een (zij)missie of het exploreren van de speelwereld. Met die XP koop je upgrades voor je augmentations.
En er zijn meer augmentations dan ooit: Jensen heeft blijkbaar experimentele augmentations waar hij niks vanaf wist. Denk aan een soort dash, of een scherp zwaard dat uit zijn arm komt en dat hij ook nog eens kan afschieten. Je augs bepalen hoe je speelt en op welke manier je de game benadert, dus doe je er goed aan je van tevoren af te vragen hoe je de game wil benaderen. Kies je voor een Rambo-stijl, stealth of een beetje van beiden?
Hoe je de game ook speelt, bepaalde keuzes hebben invloed op het einde van de game. Er zijn dus meerdere eindes mogelijk. Elke missie is een uitdaging en is anders ten opzichte van andere missies. Maar ook buiten missies om is er genoeg te zien en te ontdekken: je kan namelijk in de meeste huisjes en appartementen binnendringen om waardevolle spullen te pakken of bizarre e-mails te lezen op iemands laptop nadat je hem gehackt hebt.
Mankind Divided is een fantastische ervaring geworden die uitdagend, actievol en avontuurlijk is. Ongeacht hoe je de game benadert en speelt. Draag je sci-fi settings en verhalende games een warm hart toe, of houd je van de vorige delen van Deus Ex, schaf dan de game blindelings aan. Zonder twijfel is Mankind Divided een van de beste avonturen die je in 2016 beleeft.
102827

1. Uncharted 4: A Thief’s End

Er kan er natuurlijk maar één de koning zijn onder de action adventure games. Dat is natuurlijk geen game minder dan Uncharted 4, het laatste deel in deze reeks avonturen van Nathan Drake. Hoewel we dit jaar afscheid moesten nemen van Nathan, is dit laatste avontuur er eentje die je niet zal vergeten. Sterker nog, het is misschien wel zijn beste avontuur ooit.
Na het avontuur van Drake’s Deception heeft Nathan er wel genoeg van. Het is nu huisje, boompje, beestje voor hem. Het is tijd voor rust. Totdat zijn broer, waarvan hij dacht dat hij dood was, ineens voor zijn deur staat.
In A Thief’s End ga je op zoek naar de grootste piratenschat aller tijden. Het avontuur brengt je naar het Caribisch gebied, naar Schotland en nog veel meer plekken. En vrijwel constant heb je het idee je in een Hollywood film te bevinden. Zo erg druipt de actie en sensatie van je scherm.
De dunste richeltjes, de diepste ravijnen en de wildste achtervolgingen: je maakt het allemaal mee in dit explosieve avontuur van Nathan Drake. Ook de shootouts met meer dan tien vijanden tegelijk zijn terug van weggeweest en de wisselwerking tussen Nathan en broer Sam is geweldig te noemen. De voice-acting is te gek en ook grafisch ziet de wereld eruit om te watertanden. Het is een avontuur dat je niet mag missen.
Niet voor niets is Uncharted 4 dan ook de koning der action adventure games van dit jaar. Van begin tot eind zit je op het puntje van je stoel en na afloop wil je eigenlijk alleen maar meer. Een betere action adventure uit 2016 is er niet.

Populair Nieuws