Beste simulatie games van 2016 - Net als in het echt

  Er kwam dit jaar geen nieuwe titel als Sim City op de markt, maar gamers konden toch aan de slag met genoeg andere simulatie games. XGN.nl presenteert de top 5 beste simulatie games van 2016.

  5. Farming Simulator 17

  Een nieuw jaar, een nieuwe Farming Simulator. Eind oktober ging de boerenserie alweer zijn achtste deel in, sinds ontwikkelaar Giants Software de spellenreeks in 2008 opzette. Veel is er in Farming Simulator 17 niet veranderd ten opzichte van het vorige deel. Nog steeds ben je hoofdzakelijk bezig met het uitbreiden van je boerderij, het oogsten van je gewassen en het managen van geld en grondstoffen.

  Een van de leukste elementen aan Farming Simulator is dat je alle gebruiksvoorwerpen en verkoopmaterialen die je in het echte boerenleven nodig hebt, in de game zelf moet aanschaffen. Van tractoren tot arbeiders en van zagen tot zaaimachines. Daar zit helaas ook meteen de zwakte van deze franchise: het 'echte' werk is net zo repetitief als in de realiteit.

  De teleurstellende graphics zorgen ervoor dat Farming Simulator 17 slechts op de vijfde plek van deze ranglijst terechtkomt. Volgens onze recensent kun je slechts zo'n 50 meter ver kijken ingame, en de textures zijn een nachtmerrie voor het oog. Dat kan anno 2016 echt beter, vooral als je als gamemaker een simulator beoogt te maken voor je fans.

  4. The Sims 4: City Living

  City Living is eigenlijk geen volledig nieuwe game, maar traditioneel zijn DLC-pakketten voor The Sims zo uitgebreid dat ze bijna als standalone gerekend mogen worden naast de originele versie. In Nederland kwam de uitbreiding begin november uit onder de noemer Stedelijk Leven. Net als met Farming Simulator verklapt de titel de inhoud van deze expansie: het simuleren van het stadsleven.

  In The Sims 4: City Living trek je naar de stad San Myshuno, waar je je Sim in één van de vier stadsdelen kunt laten wonen in een appartement. Na de DLC's Get to Work (waarmee je letterlijk kunt werken in plaats van wachten tot je Sims thuiskomen van hun baan) en Get Together (met meer sociale mogelijkheden zoals clubs stichten) krijgen we eindelijk een nieuwe setting in het vaak vrij saaie Sims-universum.

  De vier wijken zijn afwisselend genoeg, waarbij vooral de festivals in het oog springen. Voor gamers is de GeekCon het onbetwiste hoogtepunt: een dikke knipoog naar de Comic Con die sinds kort ook in Nederland te vinden is. Ook het volgen van een carrière in de politiek en het deelnemen aan eetwedstrijden en zangcompetities maken van City Living een vermakelijke toevoeging aan deze gameserie voor jong en oud.

  3. Kerbal Space Program

  Het voorvoegsel aan simulator dat bij gamers op de grootste blijdschap kan rekenen is toch wel space. Niet voor niets is de spacesim al sinds de jaren tachtig een vast onderdeel van het gamelandschap: van Space Invaders tot Asteroids. Meer recent konden gamers aan de slag met spacesims als de IJslandse MMO EVE Online, de shooter-spin-off Dust 514, Sins of a Solar Empire en dit jaar nog het tegenvallende No Man's Sky.

  Voor de échte hardcore ruimtegameliefhebbers bestaat sinds afgelopen juli de console-editie van Kerbal Space Program. In 2013 was het spel al in Early Access bij Steam, en vorig jaar kwam de game naar de PC, Mac en Linux. Sinds deze zomer kunnen PS4- en Xbox One-bezitters ook aan de slag met misschien wel de uitgebreidste ruimtebouwdoos ooit.

  Het ontwerpen en in elkaar zetten van ruimteschepen, raketten en ruimtestations ging nog nooit zo makkelijk - vergeleken met het werk dat ruimteorganisaties als NASA en ESA doen, tenminste. Voor casual gamers zal Kerbal Space Program waarschijnlijk veel te moeilijk en uitgebreid zijn. Het lijkt eerder een vooropleiding om als raketwetenschapper aan de slag te kunnen. NASA en Elon Musk van SpaceX hebben al hun interesse in de game getoond.

  De physics die ontwikkelaar Felipe Falanghe en zijn team in de game hebben gestopt, zijn bizar realistisch en gecompliceerd. We zullen je termen als Newtoniaanse dynamiek en Lagrangepunten verder besparen, maar de makers hebben er allemaal aan gedacht om de ervaring zo authentiek mogelijk te maken. Mensen die altijd al in de ruimte hebben willen sleutelen maar de ruimtevaart somber inzien, vinden hun heil bij Kerbal Space Program.

  2. Football Manager 2017

  De tijd dat het bestaande voetbal en de virtuele nabootsing daarvan twee gescheiden werelden waren, is al lang voorbij. Eredivisieteams als Ajax, PSV en AZ hebben eSporters in dienst en sterren spelen massaal FIFA tussen de trainingen en wedstrijden door. De meest serieuze gamevariant van het voetbal is echter Football Manager, waarmee talenten jaren voor hun doorbraak kunnen worden gescout.

  Football Manager 2017 is het zoveelste deel sinds de franchise van ontwikkelaar Sports Interactive in 2004 werd geïntroduceerd. Zoals elk jaar bevat de simulatiegame extreem veel opties om je team en spelers te managen, bijna tot vermoeidheid aan toe. Opstellingen, spelsituaties, spelersstatistieken: alles zit erin en kan naar eigen inzicht aangepast worden.

  Liefhebbers van het daadwerkelijke voetbal moeten bij EA's FIFA of Konami's Pro Evolution Soccer zijn, maar wie de tactiek van de fascinerende sport wil begrijpen, doorgronden of verbeteren, moet echt bij Football Manager zijn. Maar de veteranen wisten dat natuurlijk al.

  1. Assetto Corsa

  Wie dacht dat Forza en Gran Turismo realistische racegames zijn, komt bedrogen uit. Als je vond dat Project CARS de werkelijkheid benaderde: dat viel wel mee. Coureurs die het asfalt echt hebben geproefd en bereden, weten dat Assetto Corsa hun beroep of hobby het dichtst benadert.

  Spelers van Need for Speed, Mario Kart en Burnout moeten snel doorklikken: dat is hoogstens licht verteerbaar entertainment vergeleken met Assetto Corsa. De Italiaanse studio Kunos Simulazioni gooide in 2014 al zeer hoge ogen met de PC-versie, maar ontwikkelaar 505 Games levert ook geen onverdienstelijk huzarenstukje af voor de PS4 en Xbox One. Natuurlijk moet je voor de beste graphics op het master race zijn, maar voor een console-racegame is Assetto Corsa ongeëvenaard.

  Grip op het asfalt, ronkende motoren, 120 auto's en 18 circuits telt de Italiaanse racesimulator. Alleen doorgewinterde automobilisten en professionele gamers zullen deze game echt kunnen masteren, maar ook als nieuwkomer heb je volgens onze review met de 'meest realistische racer ooit' te maken.

  Farming Simulator 17

  Verkijgbaar vanaf 25 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.