Het 5G netwerk - Mobiel internet van de toekomst

Article
maandag, 26 december 2016 om 12:00
xgn google image
De vraag naar mobiel internet wordt steeds groter. We willen steeds meer. Om daarop in te spelen, wordt nu in Nederland getest met 5G-internet, het allernieuwste netwerk voor mobiel internet. Tijd om een blik te werpen op de situatie van mobiel internet via een 5G netwerk in Nederland.
De vraag naar snel internet wordt natuurlijk steeds groter. En ook de eisen de we stellen aan ons internet worden alsmaar opgevoerd. Waar we vroeger nog genoeg hadden aan 3G internet, is nu zelfs 4G niet snel genoeg meer. Maar voor die mensen komt er razendsnel iets nieuws aan, namelijk het 5G netwerk.

Waar komt het 5G netwerk vandaan en wat heeft het ons te bieden?

Op dit moment maken vrijwel alle providers, waaronder KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 gebruik van 4G en bieden ze eigenlijk allemaal een complete landelijke dekking. T-Mobile bedekt Nederland met 97,6% aan 4G-netwerk. Veel verder komen we dus niet meer, wat dat betreft. Tijd om door te gaan met wat nieuws, 5G dus.
Laten we eens kijken naar waar we eigenlijk vandaan komen. Wanneer begon Nederland echt met het gebruik van mobiel internet en hoe zijn we beland waar we nu zijn? Tijd om te kijken naar de evolutie van mobiel internet tot het 5G netwerk. Eerst werpen we in ieder geval een blik op de huidige situatie met ons internet.

Mobiel internet op dit moment

De G in de termen 3G, 4G en 5G staat voor generation en wil eigenlijk zeggen in welke fase van de technologie we op dat moment zitten. Momenteel maken we dus gebruik van de vierde generatie mobiel internet, dat gebruikt maakt van LTE technologie.
Eigenlijk maken alle providers standaard gebruik van een 4G netwerk en dit wordt dan ook niet meer verkocht als een extraatje voor de klant. Iets wat in het begin van 4G wel nog gebeurde. De enigen die dit nog niet kunnen, zijn de mensen die een telefoon gebruiken die dit netwerk niet ondersteunt en die dus geen signalen van een LTE netwerk kunnen ontvangen.
LTE staat voor Long Term Evolution en is een uitbreiding op het netwerk van de voorgaande generatie. Met dit netwerk is het mogelijk om internetsnelheden te bereiken tot wel 125 MB per seconde. In theorie is dit genoeg om 25 liedjes van normale kwaliteit in één seconde te downloaden.
Wat veel mensen alleen niet weten, is dat 4G in Nederland en andere Europese landen vaak nog als misleidende term wordt gebruikt. Officieel wordt de LTE technologie, die wij in Nederland gebruiken, verkocht als 4G-netwerk. Dit is enkel niet het geval. Officieel hoort LTE dus bij het 3,9G netwerk. Wij als consument merken hier niet zoveel van, maar worden door de providers wel mooi om de tuin geleid.

De start van mobiel internet

Mobiel internet kwam eigenlijk pas echt op gang tijdens de tweede generatie, 2G, maar beter bekend als GPRS en EDGE. De eerste telefoon die pas optimaal gebruik maakte van de mobiele netwerken, was de iPhone van Apple. En tot en met de 3GS had de iPhone ook nog de naam van het netwerk dat op dat moment werd gebruikt. De kans is groot dat veel providers in zowel binnen- als buitenland door Apple de generaties op deze manier zijn gaan benoemen.
De lancering van de smartphone was het begin van functioneel mobiel internet. Telefoons werden kleine computers en deden langzamerhand wat elke computer ook kon, maar dan in zakformaat. Deze toestellen maakten maar wat graag gebruik van de netwerken die alsmaar sneller werden.
Als eerste was daar het 2G netwerk, dat gebruik maakte van de GPRS en EDGE technologieën. De snelste van de twee, EGDE, was in staat om internetsnelheden te bereiken van ongeveer 0.25 MB per seconde. Niet razendsnel, maar het was goed genoeg voor het verzenden van berichten en het verzenden en ontvangen van kleine bestanden.
Hier na volgde uiteraard het 3G netwerk. Dit was het eerste netwerk dat door adverteerders en de consument ook daadwerkelijk 3G werd genoemd. Een nieuwe term was geboren. De iPhone 3G was één van de eerste toestellen die gebruik maakten van de nieuwe netwerken die werden aangelegd door providers. Met de HSPDA versie van 3G, beter bekend als 3G+, kon men online snelheden bereiken van ongeveer 40 MB per seconde.
Dat brengt ons bij het netwerk dat wij nu gebruiken en beter kennen als 4G internet, wat dus eigenlijk nog steeds bij de derde generatie van mobiel internet hoort. Maar waar gaan we nu naar toe? Is 5G wel echt 5G?

Hoe staat het ervoor met 5G internet?

Je kan dus zeggen dat de meeste providers in Nederland landelijke LTE dekking bieden, maar vaak nog geen exacte vorm van dekking met écht 4G internet. Het verschil is wel heel klein. De technologie LTE-Advanced behoort tot 4G en is een uitbreiding op het LTE-netwerk dat we nu gebruiken. T-Mobile is een van de providers die heel haar netwerk heeft opgevoerd tot LTE-Advanced en wordt daarmee, net als normaal LTE, aangeduid als 4G.
Totdat alle providers volledig aan de LTE-Advanced zitten, is het dus nog even wachten tot we het nieuwste internet in Nederland mobiel kunnen ontvangen. Met 5G internet kun je snelheden verwachten die tot wel tien keer sneller zijn dan we nu gewend zijn van de 4G netwerken. Dit zou in theorie betekenen dat 1 GB per seconde geen enkel probleem meer moet zijn voor mobiele telefoons en andere mobiele apparaten.
Daarnaast zal het 5G netwerk een stuk stabieler en toegankelijker zijn voor meer mensen tegelijk. Je zal dus tijdens een concert of festival een veel beter mobiel bereik hebben. In Nederland wordt momenteel hard gewerkt aan het 5G netwerk en worden er tests uitgevoerd, vooral in het noorden van Nederland. Dit om te kijken hoe goed en stabiel het netwerk eigenlijk is.
Het streven van internationale partijen is om in 2020 zoveel mogelijk grote steden in Europa te voorzien van dit razendsnelle netwerk. Tot die tijd moeten we het nog doen met het 'langzame' internet dat we geleverd krijgen via ons 4G-netwerk.