10 Acteurs die succesvol de overstap maakten van film naar tv

  Wanneer je tegenwoordig de televisie (Netflix telt ook) aanzet, zul je al snel denken dat een film bezig is. De eens zulke bekende filmgezichten duiken namelijk één voor één op. Maar niet meer zozeer in films. Hier is een lijstje met 10 acteurs die succesvol de overstap maakten van film naar tv.

  Terwijl vroegere sterren zoals George Clooney juist de overstap van serie naar film maakten, is nu het totaal omgekeerde aan de gang. De filmindustrie is de laatste jaren flink in kwaliteit gezakt en naast sequals of reboots wordt er nauwelijks iets origineels uitgebracht. Hollywood is massaal haar talent aan het verschuiven en steeds meer sterren verschijnen in series. Het staat vast dat hoogwaardige acteurs simpelweg niet meer settelen voor slechte rollen en liever hun succes zoeken in een goed script.

  Sterren zoals Matthew McConaughey en Tom Hiddleston zijn onlangs overgestapt naar de pareltjes van HBO en de nominaties liegen er niet om. Het zijn dan ook de diepere karakters die blijken aan te slaan bij het publiek. De vraag blijft nu wel: wat doet de filmindustrie als deze migratie door blijft gaan? Hopelijk worden scenario-schrijvers wakker geschud, maar tot die tijd vergapen wij ons lekker aan de volgende serie acteurs en actrices!

  10. Zooey Deschanel

  Zooey Deschanel is van alle markten thuis, want naast acteren heeft ze ook een passie voor zingen. Toch lag in het begin van haar carrière de prioriteit bij Hollywood-films en verscheen ze onder andere in Manic (2001) en The Good Girl (2002) met Jennifer Aniston.

  Ondanks de vele bijrollen was het All the Real Girls (2003) dat Deschanel nominaties en bekendheid opleverde. Helaas resulteerde dit niet in veel meer filmsuccessen om over te schrijven. Haar meest geprezen film verscheen dan ook pas in 2009 onder de titel (500) Days of Summer.

  In 2011 besloot Deschanel het op het kleine scherm te proberen. Sitcom New Girl lanceerde in de herfst en ontwikkelde zich al snel tot een daverend succes. Haar schattige en vooral grappige karakter Jess werd goed opgevangen bij het publiek en is tot op vandaag de dag Zooey Deschanels beste carrièrezet geweest.

  9. Rachel McAdams

  Rachel McAdams heeft het hart van velen tienermeisjes over de hele wereld gestolen met haar rollen in onder andere Mean Girls, The Notebook en The Vow. Haar prestaties werden erkend en ze ging er vandoor met twee MTV Movie Awards. Ondanks het commerciële succes dat volgde nam McAdams een pauze. Dit was een vreemde beslissing want ze had makkelijk de nieuwe ‘it-girl’ kunnen worden.

  Haar terugkeer ging gepaard met wat flops, maar inmiddels is ze weer goed op de been met titels zoals Southpaw, Spotlight en de aankomende hit Dr. Strange. Toch besloot de actrice tussendoor een pas op de plaats te nemen en haarzelf in de HBO hit True Detective te werpen.

  Ondanks haar onwijs goede poging kon ze het succes van Matthew McCounghey uit dit eerste seizoen niet evenaren. Ze houdt van karakters neerzetten en dat kan tegenwoordig beter in hoog geprofileerde series dan in de nogal gammele blockbuster industrie.

  Helaas werd het tweede seizoen niet goed ontvangen en is het nog maar de vraag of McAdams snel terug verschijnt op het kleine scherm. Volgens critici kan het niet aan de prestaties van de ster gelegen hebben, aangezien haar rol het enige was dat de serie nog wat deed opbloeien. Dat is dan een schrale troost.

  8. Claire Danes

  De succesvolle Claire Danes begon ook ooit in kleine tv-rollen, maar het was de tienerserie My So Called Life die de spotlights op haar deed schijnen. Danes begon al snel daarna op te duiken in verschillende films waaronder Little Women en How to Make an American Quilt, maar het waren de succes zoals Romeo and Juliet (1996) en The Rainmaker (1997) die haar glorie brachten.

  Toch ontbrak er iets voor Danes en daarom besloot ze het acteren tijdelijk te laten voor wat het was. Tijdens haar studie ontdekte ze wie ze was en wat ze nou eigenlijk echt wilde. Na een paar tussenjaren verscheen ze langzaam weer op het witte doek. Ondanks de successen die daarop volgden, is de meest memorabele hit toch wéér een TV-hit geworden.

  De serie Homeland verscheen in 2011 met Danes al CIA Agent. Haar karakter verdenkt een Marine Sergeant van betrekking bij een terroristische aanslag. Deze rol leverde Danes naast positieve reviews ook een aantal Emmy’s op en ook de serie zelf heeft een paar Golden Globes in de wacht gesleept. Inmiddels staan er al vijf seizoenen op de teller en zal de komst van het zesde seizoen niet lang meer duren!

  7. Colin Farrell

  Colin Farrell heeft zijn succes wel een beetje te danken aan Kevin Spacey die hem ontdekte tijdens een theatervoorstelling. Gelukkig voor ons, want sindsdien schitterde hij in verschillende films waar onder Ordinary Decent Criminal en Tigerland. Deze laatste titel bracht hem bekendheid op wat leidde tot meer rollen.

  Terwijl Farrell vele successen boekte, zoals met de titel In Bruges, stond hij ook bekend als feestbeest. Hij zocht meerdere malen hulp voor zijn oververmoeidheid, en verslaving aan pijnstillers. Ook al heeft zijn carrière hoogte- en dieptepunten gekend, zijn overstap naar een televisiepersonage is wellicht de kers op de taart.

  In 2014 tekende Farrell voor de HBO hit serie True Detective. Samen met Vince Vaughn nemen zij het stokje over van sterrenduo Matthew McConaughey en Woody Harrelson in het tweede seizoen. Helaas is dit seizoen niet goed in de smaak gevallen, maar dat ligt in onze ogen meer aan de schrijvers dan aan Farrells acteerprestaties.

  6. Halle Berry

  Het is lastig om beknopt wat te vertellen over Halle Berry's carrière aangezien deze vrouw een aardig lijstje heeft. Dit is dan wellicht ook de reden dat ze een van de best betaalde Hollywood-actrices vandaag de dag is. Maar het was de film Monster’s Ball die er voor zorgde dat de actrice ervandoor ging met een Golden Globe nominatie en een Oscar voor beste actrice. Berry is de eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse die ooit zo’n beeldje in ontvangst heeft mogen nemen.

  Na dit succes was de actrice onder andere te bewonderen als Bond girl en ook comics waren haar favoriet. Zo speelde ze bijvoorbeeld in Marvels’ X-Men en in DC’s Catwoman. Na deze successen ging het toch wat achteruit met het succes met rollen in bijvoorbeeld Movie: 43. Het is daarom ook niet gek dat in 2014 Berry het op het kleine scherm probeerde met haar rol in de CBS sci-fi serie Extant.

  Berry speelde een astronaut die zwanger terugkeert naar de aarde. Met Steven Spielberg als producer is succes gegarandeerd. En hoewel seizoen één goed werd opgepakt, viel seizoen 2 juist ontzettend tegen met annulering als gevolg. Halle Berry heeft echter bewezen dat een karakter met een groot verhalen spelen in haar bloed zit en wij zien haar graag terug verschijnen op de buis.

  5. Tom Hiddleston

  Britse ster Tom Hiddleston is inmiddels niet meer weg te denken uit Hollywood. Niet alleen omdat hij t-shirts draagt met Taylor Swift erop, maar ook omdat zijn acteerprestaties er niet om liegen. Toch begon Hiddleston vroeger gewoon met wat theaterwerk. Het was zijn toenmalige tegenspeler Kenneth Branagh die potentie zag in Hiddleston en hem vroeg voor Marvels film Thor.

  Inmiddels kent iedereen hem als Loki, de slechte stiefbroer van Thor (Chris Hemsworth). De film werd een wereldwijde hit. Naast de Marvel successen is Hiddleston ook te zien in Midnight in Paris en War Horse. Recent heeft hij toch de stap gemaakt naar een wat kleiner scherm in de Britse mini-serie The Night Manager. Of tv zijn nieuwe passie gaat worden, is nog onbekend.

  Ondanks het feit dat Hiddlestons naam al meerdere malen is gevallen als de nieuwe James Bond, vinden wij hem een plaatje om naar te kijken op tv. Daarnaast liegen de resultaten er niet om en heeft hij al genoeg EMMY nominaties binnen gesleept.

  4. Matthew McConaughey

  Misschien niet helemaal eerlijk om McConaughey in dit rijtje te plaatsen, maar toch doen we het, gewoon omdat het kan! De inmiddels bekende filmster begon zijn carrière met uiteenlopende filmgenres, maar uiteindelijk bleef hij meerdere malen hangen in de romantische komedies met onder andere The Wedding Planner (2001) en How to Lose a Guy in 10 Days (2003). Het zijn de titels zoals The Dallas Buyers Club (2013), The Wolf of Wall Street (2013) en Interstellar (2014) die zijn vruchten deden afwerpen.

  Met een Oscar en Golden Globe onder zijn arm kunnen we McConaughey niet meer weg denken. Al snel na het succes van The Dallas Buyers Club verscheen hij in de nieuwe HBO hitserie True Detective. Naast het vertolken van het complexe hoofdpersonage Rust Cohle was hij ook nog eens de uitvoerende producent. Het publiek prees hem voor zijn diepgaande karakter en niet geheel onverwacht ving hij ook nog eens een Emmy nominatie.

  Helaas vond McConaughey het na acht afleveringen wel weer welletjes en besloot hij terug te keren naar de filmwereld. Dat heeft HBO wel geweten want het tweede seizoen sloeg beduidend minder goed aan. Maar er is hoop! McConaughey heeft onlangs tussen neus en lippen door toegegeven Rust te missen. Hij zou het karakter graag een nieuw leven inblazen mits de omstandigheden gunstig zijn. Fingers crossed!

  3. Cillian Murphy

  Ondanks het feit dat Cillian Murphy al een langere tijd zichzelf probeerde te bewijzen, was het de blockbuster hit 28 Days Late in 2002 die zijn bekendheid opleverde. Na wat kleine rolletjes volgde het echte succes in 2005 toen Murphy werd gecast voor Batman Begins. We kennen hem inmiddels ook van andere grote titels zoals The Dark Knight (2008) en Inception (2010), maar wij zien hem liever verschijnen op tv!

  De BBC hit Peaky Blinders weet al drie seizoenen lang een grote crime-serie op de been te houden. Cillian Murphy schittert als hoofdpersonage Tommy Shelby, een Eerste Wereldoorlog-held die al snel verandert in een criminele genie. Cillian is zo intimiderend op het scherm dat het je haast kippenvel doet bezorgen, waardoor je naar meer snakt. En wat ons betreft een zeer slimme zet om deze tv-serie aan te nemen.

  2. Liev Schreiber

  Schreiber had in zijn jongere jaren de ambitie om zijn droom als toneelschrijver waar te maken. Het is allemaal net iets anders gelopen, want zijn rol in de populaire Scream leverde hem bekendheid op. Inmiddels heeft hij al een hele waslijst aan films op zijn naam staan, maar zijn meest recente werk is toch wel X-Men Origins: Wolverine (2009), The Butler (2013) en Spotlight (2015).

  Het leven in de schijnwerpers heeft hem naast grote rollen ook de liefde van zijn leven bezorgd. Inmiddels is Schreiber al elf jaar gelukkig met actrice Naomi Watts die hem hevig support in alles wat hij doet. Wellicht is dat ook wel de reden geweest waarom Schreiber besloot zijn succes in een andere hoek te zoeken namelijk: televisie

  Ray Donovan is het parade plaatje van de televisiezender Showtime en de serie gaat inmiddels alweer vier seizoenen mee. Liev Schreiber speelt hoofdpersonage Ray Donovan en is een professionele “fixer” voor de bekende sterren in LA. Wil je af van een vervelend probleem, dan is Donovan de oplossing mits het om zijn eigen demonen gaat. Toevallig is vandaag bekendgemaakt dat een vijfde seizoen, bestaande uit twaalf afleveringen, onderweg is, joepie!

  1. Kevin Spacey

  Onze held Kevin Spacey gaat al een lange tijd mee in de Hollywood industrie, maar ook hij moest klein beginnen. Het waren dan ook de jaren '90 die hem het internationale succes gaven met hoofdrollen in The Usual Suspects (1995) en Se7en (1995). Spacey was niet te stoppen en droeg als beloning meerdere Oscars onder zijn arm.

  Dit zorgde ervoor dat iedereen zijn naam kende en daardoor verkeerde Spacey in de luxe positie dat rollen naar hem kwamen in plaats van andersom. Misschien is daarom zijn meest veelzijdige rol wel Lex Luther in Superman Returns (2006).

  Ondanks het feit dat Spacey niet meer in grote titels, zoals in het begin van zijn carrière, verscheen, was de overgang naar televisie onverwacht. Toch brak in 2013 het tijdperk aan waarbij Kevin Spacey opnieuw een begrip voor het grote publiek zou worden. House of Cards geeft hem de kans zijn briljante acteerskills te laten zien. Eerlijk is eerlijk: hij heeft het zeker nog in zich!

  Op dit moment is House of Cards één van Netflix meest populaire series met inmiddels alweer vier seizoenen op de teller en met een vijfde in aantocht. Met vele nominaties en een Golden Globe op zak is Keven Spacey niet meer weg te denken van de televisie!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.