Ray Donovan Seizoen 1 Review - Nu al een hit!

  Is Dexter Showtime's grootste hit? Dat is nog maar de vraag. Ray Donovan seizoen 1 belooft namelijk veel goeds voor de volgende seizoenen en deze serie zou zomaar de next big thing kunnen worden.

  Als de serie dat nog niet is. Want de pilot van Ray Donovan seizoen 1 trok de meeste kijkcijfers bij Showtime ooit, meer dan 6 miljoen. Dat kreeg Dexter niet voor elkaar. Hoofdrolspeler is Liev Schreiber die in de huid kruipt van Ray Donovan.

  Who you gonna call? Ray Donovan!

  Hij is een 'fixer': iemand die betaald wordt om vieze klusjes op te knappen voor de elite. Moord? Check. Chantage? Check. Een beroemde basketballer in de problemen nadat hij op een nacht vreemd ging en het chickie opeens overleed... wat doe je? Bel Donovan, hij lost alle problemen wel op.

  Maar zoals zo vaak het geval is: een mens heeft vaak niet zijn leven compleet op de rails. Het privé-leven van Donovan laat namelijk alles te wensen over. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen. Zijn gezin is dol op hem, maar Donovan heeft nauwelijks aandacht voor ze.

  Een knappe blonde vrouw rijgt geregeld tegen hem op waardoor hij wel heel stevig in zijn schoenen moet staan om niet vreemd te gaan en nog erger: zijn vader Mickey (Jon Voight) komt na 20 jaar weer vrij. De beste man zat opgesloten, iets waar Ray zelf voor gezorgd heeft in het verleden.

  Ray Donovan Seizoen 1 Review

  Ieder huisje heeft zijn kruisje

  Mickey wandelt doodleuk het leven weer in van Ray en diens broers: Terry, Bunchy en Daryll alsof er nooit iets gebeurd is. Maar Ray zit vol met haar jegens zijn vader, al weet niemand zo goed waarom. Ray wil zijn vader Mickey weghebben en het liefst moet zijn ouwe gewoon dood.

  Wat Ray alleen niet weet is dat Abby zijn vrouw (Paula Malcomson) 20 jaar lang contact onderhouden heeft toen Mickey vast zat. Ze zond hem geld en brieven met foto's van de kids. Ze ontvangt Mickey, in aanvang in het geheim, dan ook met open armen. Al vraagt ze hem al wel snel waarom Ray zo'n hekel aan hem heeft. De haat spat eraf.

  Zijn antwoord is simpel: hij was geen goede vader. Hij handelde in cocaïne, beroofde banken en was bij een andere vrouw toen zijn vrouw op sterven lag. Hij geeft toe geen goede vader geweest te zijn voor Ray. Zijn dat de enige redenen waarom Ray zijn vader doodwenst?

  Nee, zo blijkt veel later. De tv-serie komt traag op gang, maar weet naar een gigantische climax op te bouwen. Pas een van de laatste afleveringen (er zijn er 12 die ongeveer een uur duren) wordt duidelijk waarom Mickey al meer dan 20 jaar door Ray als dood wordt beschouwd.

  Ray Donovan Seizoen 1 Review

  Een fantastische cast in Ray Donovan

  Ray Donovon seizoen 1 verveelt geen moment. Dit komt mede door de fantastische cast. Niet alleen worden bijrollen goed vertolkt door onder meer Eddie Marsan die een van de zonen speelt met Parkinson. Het zijn Liev Schreiber en Jon Voight die de sterren van de hemel spelen.

  Ray is een man van weinig woorden en zijn vrouw mist dan ook een emotionele band, Hij drinkt geregeld een glaasje whisky en zoekt daarin zijn verdriet. Zijn ellende uit zich niet in woorden. Hij is gehard door het leven en lijkt maar weinig plezier uit dit leven vol zorgen te halen.

  Mickey heeft wel plezier en heeft duidelijk een zwak voor jonge, alsook zwarte vrouwen, want met een zo'n vrouw kreeg hij ooit een kind. Rays pa komt uit het criminele circuit, maar is inmiddels wat minder bad boy dan vroeger. Hij wil graag omgaan met zijn kleinkinderen en af en toe van bil gaan met een mooie vrouw. Hij houdt van dansen en boksen en gaat het liefst zo een beetje door het leven.

  Hoewel Mickey en Ray veel van elkaar lijken te verschillen valt dat wel mee, de appel valt op diverse vlakken niet zo ver van de boom. De gesprekken tussen Ray en Mickey zijn onwijs overtuigend. Dit is de beste vader-zoon relatie die in een tv-serie vertolkt is. Hoewel Schreiber de hoofdrol heeft, schitter Voight mee. Zonder hem was Ray Donovan seizoen 1 minder succesvol.

  Ray Donovan Seizoen 1 Review

  Ray Donovan Review - Het eerste seizoen is een hit!

  Showtime heeft een hit te pakken en seizoen 1 belooft veel goeds voor de komende seizoenen. De DVD en Blu-ray zijn nu uit en zeer de moeite waard. De extra's van de Blu-ray zijn kort, maar krachtig: kijken naar hoe de spanning op wordt gebouwd tussen Ray en zijn pa bijvoorbeeld. Al is het niet logisch dat de extra's maar een paar minuten duren en vespreid op alle discs staan. Logischer was geweest om alle extra's op één disc te knallen.

  Hoe dan ook, ze zijn leuk. Houd je van series van Showtime? Nou, dan is één ding zeker: Dexter is oud. Ray Donovan is de nieuwe hit en gaat nog mooie seizoenen beleven. Dat denken wij tenminste. Ray Donovan is een van de verrassingen op seriegebied dit jaar!

  8

  De plus- en minpunten

  • Sterk acteerwerk
  • Spanning tussen Liev Schreiber en Jon Voight
  • Komt langzaam op gang
  • Extra's op Blu-ray duren te kort

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.