True Detective seizoen 2 Review - Niet True Detective waardig

Review
zaterdag, 23 januari 2016 om 10:06
xgn google image
Na het weergaloze eerste seizoen van True Detective, is er een nieuw seizoen. Het verschil: geen Woody Harrelson en Matthew McConaughey in de hoofdrol, maar nieuwe spelers. Hoe Rachel mcAdams, Collin Farrel, Taylor Kitch en Vince Vaughn het er vanaf brengen, lees in je deze True Detective Seizoen 2 review.
De enige overeenkomst tussen seizoen één en twee is dat het geschreven is door dezelfde schrijvers. Oh ja: en we hebben nog altijd te maken met een crimeserie, bestaand uit acht afleveringen van pak 'm beet een uur. Daar is alles wel mee gezegd en daarmee houdt elke gelijkenis uit het vorige seizoen op.
true detective seizoen 2 review

Sterke cast, maar slap verhaal

We maken kennis met vier Hollywood sterren die al lang en breed carrière gemaakt hebben in triple A Hollywood films: Rachel mcAdams, Colin Farrel, Taylor Kitch en Vince Vaughn. Niet de meest kleine mensen. Maar er leunt een zware last op hun schouders: want 'even' het acteerwerk overtreffen, of evenaren, uit seizoen één is een lastige klus.
Harrelson en Matthew waren simpelweg geniaal en hun rol was als een warm kleed om hun heen gewikkeld. Alle vier hebben ze hun eigen verhaal en hun eigen problemen om mee te dealen waarbij een zaak van miljarden dollars het overkoepelende thema is. Zo'n anthologieserie lijkt hip, maar kan ook verkeerd uitpakken.
In True Dectective pakt het niet zo goed uit en het verhaal is in alle eerlijkheid redelijk saai. Na twee afleveringen weet je al dat het verhaal niet boeiend genoeg is om daar de serie voor te volgen en dat terwijl seizoen één sensationeel was. Een lijk op straat en een heleboel geld dat weg is, biedt niet voldoende om door vier Hollywoodsterren groter neergezet te worden dan het is.
true detective seizoen 2 review

Oppervlakkige personages

Al is de interesse wél groot. Want vier grote namen in één serie, dat wekt toch nieuwsgierigheid. Zijn de 4 bekenden in staat om de serie wellicht naar grote hoogtes te stimuleren? Helaas. Ook dat niet. Nergens word je als kijker weggeblazen, al moet wel gezegd worden dat je Taylor Kitch en Colin Farrel niet eerder zo diep zag gaan voor hun rol.
Ze doen wel degelijk hun best. Bij de andere twee is dat iets minder te zien helaas. McAdams speelt de rechercheur Ani Bezzerides die niet op al te beste voet staat met haar vader en andere familieleden. Dus gaat ze volledig op in haar baan.
Relaties onderhouden is lastig voor d'r, zo blijkt. Liever seks, dan een diepgaande relatie. Iets wat minder goed en interessant uitgewerkt wordt dan in bijvoorbeeld The Bridge. Haar personage blijft helaas oppervlakkig en ook wat onsympathiek.
true detective seizoen 2 review

Veel stereotypes en clichés

Nog onaardiger is Ray Velcoro, vertolkt door Colin Farrell. Hij speelt een corrupte rechercheur, iemand die nodig aan 'anger management' zou moeten doen. De wet zet hij geheel naar eigen hand en je kan maar beter bij hem uit de buurt blijven als hij kwaad is. Het is goed om te zien dat we Farrel niet zien als of een stoere bink of een mooi boy.
Hij acteert wel degelijk op een goede manier wie die zijn moet. Het probleem is alleen dat zijn personage nogal stereotype is: losse handjes en een probleem met de fles. Dat alcoholprobleem zagen we in seizoen 1 ook al. Het probleem is dus dat het wat inspiratieloos aanvoelt allemaal.
Dat stereotype geldt ook wat voor Taylor Kitch die in de huid kruipt van motoragent Paul Woodrugh. Het is een gesloten jongen die zoekende is naar zijn identiteit. Hoewel bepaalde dialogen goed neergezet worden, voelt de rest toch cliché. Zeker naar het einde toe is alles wel heel simpel uitgevoerd en dat is jammer.
En dan is er nog Vaughn. Hij zet de meest ongeloofwaardige rol van iedereen neer. Hij speelt Frank Semyon. Als kijker moet je kennelijk bang voor hem zijn, maar als hij 'losgaat' draait de camera weg. Wat dat betreft had True Detective seizoen 2 best wat meer 'gore' mogen bevatten om indruk achter te laten.
true detective seizoen 2 review

Kan niet tippen aan seizoen 1

Hoewel de serie dus goede schrijvers bevat en vier goede acteurs, ontstijgt het nergens de middenmoot. Het verhaal is uiterst oninteressant en wordt geheel inspiratieloos gebracht. In seizoen één werd er continu gespeeld met het heden en verleden. De gesprekken aan tafel die gewisseld werden met alle flashbacks zorgen voor een spannende mix van verhalen. Dit alles heeft seizoen 2 niet.
Seizoen 2 is meer een middelmatige actiefilm waarbij 2 uur ook voldoende is. Een rit van 8 uur is dan ook te veel van het goede. Met pijn in het hart kan dan ook niets anders geconcludeerd worden dat de titel 'True Dectective' niet om seizoen 2 zou mogen prijken. Dit seizoen doet de serie niet goed. Ga deel één halen, en vermijd seizoen 2. Daar kunnen de extra's van de Blu-ray ook niets aan veranderen.
Cijfer: 6