Unto the Evil is de eerste van de drie uitbreidingen voor DOOM. De DLC bevat alles wat je verwacht van een uitbreiding voor een multiplayer. Zo zijn er nieuwe maps, wapens, aanpassingen voor je karakter, hackmodules en een nieuwe demon die je kan besturen. Wat dat betreft bevat Unto the Evil genoeg nieuwigheid op papier.

Schiet elkaar lek op de nieuwe maps

De negen bestaande maps van de DOOM multiplayer worden uitgebreid met drie nieuwe maps. Unto the Evil voegt de maps Cataclysm, Offering en Ritual toe. Alle drie de levels zijn vrij groot en qua decor verschillend van elkaar. Zo is Offering een map waarin je je in een helachtige omgeving bevindt, terwijl Ritual je meeneemt naar een ijzige omgeving. Cataclysm is tenslotte een soort samensmelting van de demonenwereld en de mensenwereld: het beste van twee werelden in één level compleet met teleporters.

Een fantastische bijkomstigheid van de nieuwe DLC is dat je alle maps kan spelen met mensen in je party, ongeacht of iedereen de DLC in zijn of haar bezit heeft. Zit je met iemand in een party die de DLC heeft, maar jij of iemand anders bijvoorbeeld niet? Dan kun je alsnog meespelen op een van de drie nieuwe maps! Je wordt dus niet uit de party gegooid als je op het punt staat een nieuwe map te spelen: ideaal dus!

doom unto the evil review

Arsenaaluitbreiding met het EMG Pistol en de Kinetic Mine

Je krijgt bij Unto the Evil ook twee nieuwe wapens om de online concurrentie weg te vagen. Het eerste nieuwe wapen is het EMG Pistol, dat je misschien wel kent uit de singleplayer. Je kan snel schieten met het pistool, of een charge shot afvuren dat meer schade aanricht naarmate je hem langer oplaadt.

Het pistool is een leuke toevoeging aan het online arsenaal, maar toch valt op dat de meeste spelers nog steeds de voorkeur geven aan de rocket launcher of de shotgun in plaats van dit pistool. Iemand opblazen met een rocket launcher voelt toch wat bevredigender en ook meer als DOOM dan een vijand neerschieten met een pistool. Wat dat betreft dreigt het pistool een beetje in de vergetelheid te raken, ook al is het een splinternieuwe toevoeging aan de multiplayer. De Kinetic Mine is daarentegen al wat meer memorabel.

De Kinetic Mine is in essentie een claymore zoals je hem kent van bijvoorbeeld Call of Duty. Je legt ‘m neer, iemand laat de mijn afgaan en er volgt een dikke explosie die je tegenstander vaak in één klap omlegt als hij te dichtbij staat. Het vijandige team weet niet eens wat ze overkomt voor ze dood zijn! Als nieuw onderdeel van je equipment voegt de Kinetic Mine veel mogelijkheden toe om dood en verderf te zaaien: iets wat ook zeker goed kan met de Harvester.

doom unto the evil review

Zuig de zielen van je vijanden op

De Harvester is de nieuwste demon in de multiplayer. Je herkent deze lelijkerd waarschijnlijk wel van de singleplayer. Om te veranderen in dit helse gedrocht, moet je een demon rune oppakken die zo nu en dan tijdens de multiplayer verschijnt. Vervolgens kun je dood en verderf zaaien.

Als Harvester val je aan met bliksem en zuig je de zielen van je vijanden op, om je op te laden voor een allesvernietigende area of effect aanval. De Harvester is leuk om mee te spelen en je voelt je ook echt sterk als je in de huid van deze demon kruipt. Veel spelers zijn al aardig bekwaam in het spelen met deze lelijkerd en zullen hier alleen maar beter in worden hoe vaker ze oefenen. Gelukkig zijn er naast deze lelijke demon ook mooie toevoegingen.

doom unto the evil review

Meer dan genoeg aanpasmogelijkheden

Pimp je graag je karakter, dan kun je je geluk niet op met Unto the Evil. De DLC voegt heel veel soorten armor toe en kleuren en patronen om op je armor te zetten. Veel van de soorten armor hebben een robotachtig thema en zien er heel tof uit. Ook qua kleuren kun je alle kanten op: of je nou van enorm felle kleuren houdt of van matte en donkere kleuren, het kan allemaal!

Ook zijn er nieuwe taunts toegevoegd. Zo kun je je karakter 'de dab' laten doen, om maar een voorbeeld te noemen. Verder zijn er genoeg andere leuke en grappige taunts die je kan doen om je tegenstanders uit te dagen of als overwinningsdansje als je net iemand hebt vermoord in de multiplayer. Verneder je tegenstanders in stijl dankzij de taunts en nieuwe kleuren en armor!

doom unto the evil review

Genoeg vermaak

De Unto the Evil DLC van DOOM bevat genoeg content voor multiplayerliefhebbers om je zoet te houden terwijl de volgende uitbreiding op zich laat wachten. Wees creatief met de tientallen aanpassingsmogelijkheden en taunts en zaai dood en verderf met de Harvester of de nieuwe wapens op drie nieuwe maps.

Het feit dat je de nieuwe maps ook kan spelen als je de DLC zelf nog niet hebt, maar iemand in je party wel, is een hele mooie bijkomstigheid. Liefhebbers van de DOOM multiplayer kunnen al met al hun geluk niet op met de Unto the Evil DLC, waar je € 14,99 voor neerlegt.