Carnival: Wilde Westen 3D Review

Review
zaterdag, 24 maart 2012 om 13:00
xgn google image
Westerns zijn cool, dat weten we allemaal. Toen hoofdredacteur Rob met een ‘Wild West-game’ voor de 3DS op de proppen kwam om te recenseren, stond de rest van de redactie dan ook te roepen om een kans de game te mogen spelen. Helaas werd er niet bijgezegd dat de volledige titel Carnival: Wilde Westen 3D is. Dat klinkt een stuk minder veelbelovend…
Misschien heb je het uit de titel al afgeleid: Carnival: Wilde Westen 3D is een game voor kinderen. Geen Clint Eastwood die de sheriff en zijn possy uitmoordt in een epische en langdurige shootout, dus. Nee, als er al geschoten wordt, is dat doorgaans met pijltjes voorzien van zuignappen. Een grote afknapper natuurlijk, maar dat geeft ons wel de gelegenheid om lekker infantiel te werk te gaan. Om in de juiste stemming te komen, lieten we ons op kantoor een paar dagen lekker gaan en gooiden met ons eten, gingen niet netjes na Sesamstraat op bed en zeiden we zelfs een aantal stoute woorden. Na deze degelijke voorbereiding waren we er eindelijk klaar voor. Op naar de kermis!
Want dat is het eigenlijk. Geen carnaval zoals je dat in Brabant ziet, maar een collectie van attracties en kraampjes. Geen erg sterke titel dus, hoewel we dat minpunt deze keer laten gaan. Kleine kinderen zullen zich daar immers weinig om bekommeren. Het gaat om de (niet bepaald) stoere man op de voorkant, met zijn lasso en snor! Zoals aan de hand van de titel en het hoesje te verwachten, hebben we hier te maken met een minigame-collectie. Een verrassend natuurgetrouwe ‘vergaming’ van de gemiddelde kermis, ware het niet dat het geheel is voorzien van een Westernsfeertje.
Han Solo schoot eerst
In totaal mogen we aan de slag met 23 spelletjes die ons onder andere laten schieten, sjoelen en nog meer schieten. Een aantal van deze spelletjes werkt best aardig, met name voor de jonge jeugd. Zo bestaat één minigame uit het geheel kapotschieten van alle objecten in een kraampje. Dat brengt even dat heerlijke Westerngevoel met zich mee, terwijl je als een echte gunslinger huishoudt. Ook grappig is ‘Confrontatie’, oftewel ‘Quickdraw’. Hier gaat het erom zo snel mogelijk je wapen te trekken en te schieten. Dat mag je echter pas doen als de vijand eerst naar zijn wapen grijpt, anders is het niet netjes. Hier is tevens de sterke link naar vele klassieke films te leggen, die steevast eindigen in een geweldige shootout. Het is alleen jammer dat we geen echte kogels mogen gebruiken.
Er zijn echter ook minigames die minder goed werken, zoals ‘Kwartjes Gooien’. Daar is het de bedoeling om kwartjes in bekers te werpen. Makkelijk toch? Niet wanneer die bekers op de bodem van een bak water staan en de munt schijnbaar willekeurig alle kanten op schiet zodra het onder het wateroppervlak komt. In dit spelletje komt een element naar voren, dat in het leeuwendeel van de bezigheden wordt gebruikt: bewegingsbesturing. Door middel van de ingebouwde gyroscoop is de 3DS in staat je bewegingen te registreren en dat betekent dat je de 3DS naar links moet kantelen om het beeld te verplaatsen.
Weinig geslaagde 3D
Hier zullen vooral kinderen ongetwijfeld plezier aan beleven, maar het maakt het 3D-effect erg vervelend. Om daar van te genieten, is het namelijk nodig om precies recht voor het scherm te zitten. Dat is lastig wanneer dat scherm continu in beweging moet zijn. Het is geen understatement om te zeggen dat Carnival vrijwel niet met 3D te spelen is. Verder levert de bewegingsbesturing in op het gebied van nauwkeurigheid. Het is in veel gevallen vrijwel onmogelijk om een geheel stabiel beeld te krijgen en dus krijg je een weinig standvastige camera. Zeker wanneer je je in een voertuig bevindt, is het dikwijls lastig om een goede score neer te zetten.
Vanuit die wetenschap is het een geluk bij een ongeluk te noemen dat je waarschijnlijk niet al te veel tijd in deze game zult spenderen. Na een uurtje of twee heb je namelijk alle minigames wel gezien en het spel weet nauwelijks te motiveren om verder te spelen. Want net als op een echte kermis is er niet echt te spreken van een doel of nastreefbaar einde. Je speelt simpelweg spelletjes. That’s it. De minigames belonen je weliswaar met geld en andere beloningen, maar in tegenstelling tot een echte kermis kun je daar niets mee. Beloningen die je in deze game krijgt, kun je helaas niet mee naar huis nemen.
Kopen, kopen, niet kijken!
In Carnival kun je je verdiende geld enkel besteden om bijvoorbeeld kleding te kopen. Tenzij je een fervent verzamelaar bent van digitale kleding, zul je hier weinig plezier uit halen. Het kopen van kleding gaat overigens op een bijzonder onhandige manier, aangezien je onaangeschafte producten niet kunt bekijken. Iedere aankoop is daardoor een gok. Misschien wel een interessant marktmodel voor een nieuwe winkel! Niet te koop zijn helaas fysieke eigenschappen voor je personage, waardoor de customisatie erg beperkt blijft. Zo heb je slechts twee kapsels in een handjevol kleuren en kun je geen aanpassingen doen aan het gezicht.
Vinden kleine kinderen dat echt erg? Wij denken van niet. Veel belangrijker voor hen is het feit dat de game geheel in het Nederlands speelbaar is, inclusief alle gesproken dialogen. Daardoor mis je natuurlijk de typische – en soms racistische – Westernstemmen die de Engelse instelling wel biedt, maar dat moge niet baten. Wel erg jammer is het ontbreken van echt typische Westernmuziek. Slechts her en der kun je een herkenbaar deuntje opvangen, terwijl het overgrote deel van het geluid bestaat uit generieke, saaie achtergrondmuziek. Als dan blijkt dat onze zelfgemaakte cowboy zich voortbeweegt met de meest verwijfde wandelpas, is de maat vol. Waar is Clint Eastwood om dit spel een lesje te leren?!
Leuk voor de kleintjes
Carnival: Wilde Westen 3D geen goede game te noemen. De minigames slagen niet altijd goed, maken het 3D-effect nutteloos en missen elke betekenisvolle vorm van progressie. Toch zullen deze minpunten kinderen er niet van weerhouden van het spel te genieten. Want net als op de kermis kun je je prima even vermaken op deze Carnival, mede doordat het vrolijke festijn geheel Nederlands is. Maar alleen als je een kind bent.
Cijfer: 5