Interview: XGN spreekt met Two Tribes over Toki Tori 2

Article
vrijdag, 23 maart 2012 om 12:45
xgn google image
Hoewel Nederland misschien geen enorme speler is binnen de game-industrie, kent ons koude kikkerlandje toch een aantal ontwikkelstudio's om trots op te zijn. Ontwikkelaar Two Tribes is daar absoluut één van. Het bedrijf probeert deze lente nog met Toki Tori 2 te komen. Voor ons was dat de aanleiding om af te reizen naar Amersfoort om daar met Martijn Reuvers te spreken, die meewerkt aan het ontwikkelproces.
De originele Toki Tori verscheen in 2001 en aan die release heeft ontwikkelaar Two Tribes zijn bekendheid voor een groot deel te danken. Veel recensenten bejubelden het spel en beloonden het met achten en negens. Enkele jaren later werd Toki Tori opnieuw in de handel gegooid en dit keer waren platformen als de Wii en de PC aan de beurt. Vele mensen speelden inmiddels met het gele kuikentje en een vervolg is dan ook in ontwikkeling gegaan. Wat mogen we van deze sequel verwachten? Dit interview gaat antwoord geven op die vraag.
XGN: Toki Tori 2 is inmiddels alweer een tijdje in ontwikkeling. Hoe verloopt het ontwikkelproces tot nu toe?
Martijn Reuvers: Het gaat wel goed, we hebben sinds kort een nieuwe ontwikkelmethodiek. Voorheen gingen we altijd om tafel zitten om te bespreken wat we er allemaal in wilden hebben en hoelang dat ging duren. In het begin maak je dan een planning die je na probeert te streven. Dat gaat echter nooit goed, omdat je tijdens de ontwikkeling ook nog wijzigingen doorvoert. In het begin gaat dat wel oké, maar op het einde zorgt dat ervoor dat je alleen maar gaat slapen op kantoor en de zogeheten pizza-avonden beleeft.
Met het nieuwe proces doen we dat anders. We verdelen de ontwikkeling nu in periodes van twee weken waarin we beginnen met de vraag wat belangrijk is. Aan het einde van die twee weken moet er een speelbaar product zijn. Dat zorgt ervoor dat we iedere keer weer iets kunnen laten zien aan de wereld waar we zelf ook achter staan. Uiteindelijk moet het er voor zorgen dat het eind mei zo'n beetje af is, hoop ik.
XGN: Het spel staat voor de lente van 2012 gepland, gaan jullie dat halen?
Martijn Reuvers: Dat blijft in principe de bedoeling maar begin zomer is ook nog mogelijk. We stellen eind juni toch wel als het uiterste. Het is nu vooral heel veel content maken. We hebben inmiddels op onze site alles laten zien wat we tot nu toe hebben. Met wat er is kunnen we heel snel nieuwe dingen maken, maar het moet natuurlijk nog wel gemaakt worden. Op de site is daar een perfect voorbeeld van. Eerst hadden we daar filmpjes staan met groene blokjes en toen waren het ineens volwaardige graphics. Iets dat aantoont wat we in twee weken bereiken.
XGN: Waarom nu pas een vervolg?
Martijn Reuvers: Leuk dat je dat vraagt! Jarenlang hebben mensen ons dat gevraagd. Destijds had ik samen met een zakenpartner Toki Tori ontwikkeld op een zolderkamertje en daar vingen we wat geld voor. Toen dachten we: "Hey, weet je wat, dat doen we nog een keer. We gaan een bedrijf oprichten en spelletjes maken, dat is hartstikke leuk." Toen hadden we plannen gemaakt en we wilden die verkopen aan Nintendo. Dat lukte niet en we waren zo stom om ook niet naar andere uitgevers te kijken. Toen zijn we uiteindelijk onder opdracht van uitgevers gaan werken en dat leverde spellen als Monkeyball Minigolf op.
Het werken aan dat soort projecten heeft er toe geleid dat we geen tijd voor Toki Tori 2 hadden. Daarnaast waren er de tijden van crisis waarbij uitgevers zeiden:"Jullie maken allemaal hele leuke dingen, maar dat kan voor tien keer zo weinig geld." Of ze gaven aan: "We hebben op dit moment al genoeg werk, we doen het even niet." Dan kun je er voor kiezen om er mee te stoppen of het lekker zelf te doen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om zelf dingen uit te gaan geven, zoals Swords & Soldiers. Met het geld dat we daaraan verdiend hebben, kunnen we nu de nieuwe Toki brengen.
XGN: Zijn er dan al plannen voor nieuwe games?
Martijn Reuvers: Zeker. De engine die we gebruiken bij Toki Tori 2 kan makkelijk hergebruikt worden. Die gebruiken we eerst voor de PC-versie en daarna voor de Wii U-versie. Als dat achter de rug is dan gaan we iets totaal nieuws brengen waar we de huidige engine voor gebruiken. Wat? In ieder geval geen sequel.
XGN: Kun je in een paar zinnen uitleggen wat er anders is aan dit deel ten opzichte van het origineel?
Martijn Reuvers: We hebben geen items en wapens meer. In plaats daarvan moet je de omgeving gebruiken om de boel op te lossen. Dat is in de basis wat er veranderd is. Daarnaast zijn de puzzels gestroomlijnder dus iemand die niet zoveel met puzzelen heeft, is niet verplicht om overal langs te gaan. Je kunt er uiteraard nog wel voor kiezen om zoals in deel één overal langs te gaan. We willen nu echt de deur openzetten voor zowel de hardcore gamer als de casual gamer. Overigens haat ik het woord casual.
XGN: Is dit dan ook een totaal andere Toki Tori?
Martijn Reuvers: Dat kun je wel zo zeggen, ja. We hebben het vorige deel van de tafel gegooid en nu kunnen we maken wat we zelf willen. Dit keer hebben we namelijk geen uitgever boven ons hoofd die constant denkt het beter te weten. Je kunt dan ook wel stellen dat dit de Toki Tori is die we oorspronkelijk wilden maken.
XGN: Er zit een soort wereldkaart in zoals bij Super Mario World. Hebben jullie andere spellen waaruit jullie je inspiratie halen?
Martijn Reuvers: Het is niet zo dat we het daaruit halen. Die kaart heb je in de speelbare demo nog niet kunnen zien. Wat je helemaal nog niet hebt kunnen zien is de manier waarop Toki fluit. Nu zag je slechts één manier, maar in de uiteindelijke versie zal hij meerdere deuntjes kennen. In eerste instantie zal je denken van: 'Huh! wat is dit nou weer?' Op een gegeven moment kom je erachter dat je een melodietje fluit waarmee je de wereldkaart op kunt roepen, zoals in The Legend of Zelda: The Wind Waker. Aan ieder melodietje zit een actie vast. Op gegeven moment zul je ook ontdekken dat je stukjes kunt terugspoelen.
Verder hebben we ook portalen in het spel verwerkt, zoals in Portal 2. Aan dat spel hebben wij meegeholpen in de promotie maar het is niet zo dat we de genoemde elementen uit de spellen gestolen hebben. We wilden echt gebruiken wat ons zelf leuk lijkt.
Zo hebben we er bijvoorbeeld voor gekozen om geen startmenu aan de game toe te voegen. Op die manier willen we de gebruikers de ervaring geven in de wereld te zitten. Als je op escape drukt, krijg je nog wel een menuutje om de settings aan te passen, wat we doen om de PC-gamers tevreden te stellen.
XGN: Als we naar de jullie site gaan wordt duidelijk hoeveel waarde jullie aan de community hechten. Dat zie je onder andere door de grote tekst: 'Help us make Toki Tori 2 great.' Betekent dit dat er continu veranderingen plaatsvinden?
Martijn Reuvers: Met enige regelmaat wel, ja. We geven niet voor niets gratis codes weg om het spel alvast te spelen. We krijgen dagelijks mailtjes binnen waarin allerlei dingen voorbij komen. Zo zien we gebruikers die het geweldig vinden en niet kunnen wachten om te spelen en zelfs gasten die hele filmpjes maken over wat er beter kan. We kijken naar alles wat we binnen krijgen. Het zou overigens leuk zijn als de XGN-bezoekers ook de game gaan testen, wat je gewoon op onze site kan regelen.
XGN: Toki Tori 2 gaat op de PC, Mac en Wii U verschijnen. Gaat één van die versies iets extra's bieden wat de andere versies niet hebben?
Martijn Reuvers: De Steam-versie gaat Steam Workshop ondersteunen. Daardoor kunnen we heel makkelijk levels delen, er komt namelijk ook een leveleditor in. Met de Wii U-versie zijn we nog niet bezig. We hebben de console nog niet kunnen testen, en als we dat wel hadden gedaan dan mochten we dat niet zeggen. We hebben al wel onze ideeën bij de controller. Zo lijkt het ons leuk om die te gebruiken als een soort Pokédex. Je maakt dan bijvoorbeeld een foto van het speelveld en dan krijg je informatie over de beestjes die op dat moment aanwezig zijn. Denk daarbij aan zijn functies en wat hij eet. Verder zal de leveleditor op de Wii U aanwezig zijn. Dat zal perfect werken in combinatie met de controller, omdat je er makkelijk mee kunt tekenen.
Toki Tori 2 verschijnt op de PC, Mac en Wii U. Een officiële releasedatum is nog niet bekend, al heeft de game het predicaat lente 2012 meegekregen.