Ziekenhuizen komen met gezamenlijke Corona Check app

News
dinsdag, 21 april 2020 om 13:00
coronacheckf1589448781
Vorige maand kwam het OLVG ziekenhuis met een app voor de regio Groot-Amsterdam om zelf te checken of je symptomen had van het coronavirus. Die app was zo populair dat deze snel naar andere regio's werd uitgebreid. Nu is de opvolger van deze app landelijk beschikbaar.
De coronacheck app van het OLVG stelt gebruikers in staat om dagelijks een aantal vragen te beantwoorden over de eigen gezondheid. Deze antwoorden worden samen met de gemeten temperatuur aangeboden aan ziekenhuispersoneel. Als zij bij beoordeling concluderen dat vervolgacties nodig zijn, nemen zij contact op met de gebruiker. De app was in eerste instantie alleen geschikt voor bewoners van de regio Groot-Amsterdam, maar werd later ook beschikbaar gemaakt voor de regio's Utrecht en Nijmegen.
De nieuwe versie van de app die sinds dinsdag gedownload kan worden is voor iedereen in heel Nederland beschikbaar. De Corona Check is een initiatief van OLVG, Luscii en partnerziekenhuizen verspreid over heel Nederland. Mensen die interesse hebben kunnen zich aanmelden via de website https://decoronacheck.nl/.
De werking van de app wordt in onderstaande video uitgelegd.
De voorwaarden voor gebruik van de Corona Check app zijn beperkt. Je moet in Nederland wonen en 18 jaar of ouder zijn. Verder moet je de beschikking hebben over een smartphone of tablet met Android 7 of hoger, Apple iOS 12 of hoger en een koortsthermometer.

Geen 'tracker'

De timing van het beschikbaar komen van de Corona Check app is interessant, aangezien de Nederlandse overheid druk bezig is met het selecteren van een corona-app die de bewegingen en contacten van Nederlanders zou moeten kunnen traceren via hun mobiele telefoon. Dit weekeinde werd nog een zogenaamde Appathon gehouden waarin zeven voorstellen voor apps beoordeeld werden. Daarbij werden vanuit diverse kanten veel vraagtekens gezet bij zowel het nut als de privacywaarborgen van een dergelijke app. Deze Corona Check app staat volledig los van deze tracking-apps, de Corona Check app werkt zonder tracking en legt alleen contact tussen de gebruiker en het ziekenhuis. Wel vraagt de app de mogelijkheid om gegevens anoniem gebruikt mogen worden voor onderzoek in de strijd tegen het virus. Deze optie is volledig optioneel en anoniem.