Update - Heb je symptomen van het coronavirus? Check het met een app

News
dinsdag, 17 maart 2020 om 12:30
person holding thermometer 3873188f1584436839
Met ziekenhuizen die steeds voller raken, is het niet mogelijk om iedereen te checken op het coronavirus. Het OLVG ziekenhuis in Amsterdam heeft daarom een app ontwikkeld om patiënten op afstand te checken.
De symptomen die opduiken bij het coronavirus zijn niet exclusief voor de ziekte. Koorts of kortademigheid kan ook veroorzaakt worden door andere medische problemen, zoals allergieën. Hoe weet je nu precies of je daadwerkelijk het coronavirus te pakken hebt? De gratis app van het OLVG probeert je daarmee te helpen, dat laat het ziekenhuis weten via een speciale pagina.
De applicatie stelt de gebruiker dagelijks een aantal vragen, van welke klachten je bijvoorbeeld last hebt. De antwoorden die je daarop geeft zullen vervolgens doorgestuurd worden naar een speciaal team van het OLVG. Is er een medische reden om contact op te nemen, dan zal het team dat binnen 24 uur doen via de applicatie of telefoon.

Nog niet voor heel Nederland

Vooralsnog is de app van het OLVG alleen bedoeld voor inwoners van Groot-Amsterdam. Het ziekenhuis is later van plan om het gebied uit te breiden, maar het systeem kan mogelijk ook al door andere ziekenhuizen worden opgepakt. Daarnaast heb je een smartphone met Android 7 of iOS 12 of hoger nodig.

Update - Checken bij de GGD

Heb je symptomen die overeen komen met het coronavirus, dan heb je nu ook de mogelijkheid om je laten testen in één van de teststraten van de GGD. Of je hiervoor aan te melden moet je contact opnemen met de plaatselijke GGD. Zij zullen je instructies geven op welke tijdstip en waar je getest kan worden. Je zal vervolgens 24 uur uitslag krijgen of je het coronavirus hebt of niet.
Dit artikel is op 11 juni 2020 bijgewerkt.