Corona-apps nu al afgekraakt door experts

News
vrijdag, 17 april 2020 om 20:58
iphone appsf1587148173
De Nederlandse regering is druk bezig met het selecteren van een corona-app. Deze app moet Nederlanders gaan volgen en het mogelijk maken om zodra iemand positief getest is, direct iedereen te waarschuwen die in direct contact met de zieke geweest is. Dit weekeinde vindt een zogenaamde Appathlon plaats met zeven kandidaten. Experts hebben nu al afstand genomen van de geselecteerde apps.
De Nederlandse overheid is druk bezig met het selecteren van een corona-app. Na een korte voorselectie werd uit 700 inzendingen een voorselectie gemaakt van 63 voorstellen die verder besproken werden. Deze voorstellen zijn allemaal onderworpen aan een zogenaamd bron- en contactonderzoek. vandaag werd bekend dat zeven partijen deel mogen nemen aan de Appathlon, die dit weekeinde plaats vindt.
Een experts, onderdeel van een groep verenigd onder de naam Veilig Tegen Corona-coalitie, vinden dat het hele proces veel te snel wordt doorlopen. Zij geven aan dat de voorstellen door de huidige snelheid en een gebrek aan transparantie over besluitvorming niet verantwoord is.
Naast de kritiek op de haast van het proces komen er ook vanuit diverse kanten kritische geluiden over de privacyinbreuk die aan het gebruik van een dergelijke app verbonden is. Ook Bits of Freedom Volgens diverse partijen zorgt de haast in het proces voor grote risico's en het onderschatten van mogelijk ernstige maatschappelijke en fundamenteelrechtelijke gevolgen. Ook diverse Kamerleden hebben inmiddels kritische vragen gesteld over de te ontwikkelen corona-app. Volgens de Tweede Kamer moet de app zo min mogelijk inbreuk op grondrechten maken, mag het niet verplicht worden en moet het tijdelijk zijn. Onder andere D66 Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat er door de haast van het kabinet het gevaar bestaat dat er fouten gemaakt zullen worden en onderbouwt het kabinet het maatschappelijk nut onvoldoende.