Voorselectie appathon voor officiële corona-app (nog) zonder resultaat

News
zondag, 19 april 2020 om 18:44
pexels appf1587314275
Vandaag en gisteren heeft de overheid zeven apps getest in een appathon. Het doel was om een app te kiezen die helpt bij contactonderzoek in de strijd tegen het coronavirus. Volgens critici is geen van de apps geschikt op dit moment. Een officiële corona-app lijkt dan ook nog ver weg.
De appathon heeft het hele weekend geduurd en werd vandaag om ongeveer 17:30 uur beëindigd. Volgens de NOS zijn critici niet onder de indruk van de zeven overgebleven inzendingen voor een mogelijke corona-app. Elke inzending heeft ontwerpfouten en kan daardoor niet worden gebuikt door het publiek. Benjamin Broersma van de Open State Foundation vertelde dat geen van de vijf apps die hun broncode openbaar gesteld hebben aan de kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast wilden twee bedrijven hun broncode niet vrijgeven. Waarom exact, is onbekend.
Eén van de inzendingen, Covid 19 Alert, had zelfs een datalek. Toen dit lek in de broncode ontdekt werd was het helaas al te laat. Gegevens van honderden gebruikers zijn, ondanks dat de broncode offline gehaald is, op straat komen te liggen. Het gaat om gegevens zoals namen, wachtwoorden en mailadressen.

Nog geen eindselectie

Uiteindelijk is er eind dit weekend (nog) geen eindselectie voor een officiële corona-app gemaakt. Erik Gerritsen, secretaris-generaal bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, gaf aan het einde van de appathon aan dat onder andere de Authoriteit Persoongegevens en de Gezondheidsraad morgen eerst hun oordeel over de apps zullen presenteren aan de Tweede Kamer. Volgens Gerritsen hebben experts daarbij nog niet aangegeven of ze voldoende informatie hebben om een eventuele keuze te maken tussen de apps.
Dinsdag zal er waarschijnlijk een besluit genomen worden door de Tweede Kamer over hoe nu verder te gaan. Gerritsen benadrukte hierbij dat het nog niet duidelijk is of er überhaupt gekozen zal worden om een app in te zetten in de strijd tegen het coronavirus. Het kan zomaar zijn dat er voor een andere oplossing gekozen wordt.

Populair Nieuws