WhatsApp komt terug van belofte geen reclame te tonen

News
donderdag, 09 november 2023 om 12:30
whatsappf1631522124
WhatsApp is gratis en vaak kan een app dat alleen doen als er advertenties worden getoond. Maar WhatsApp heeft dat tot dusver nooit gedaan. De baas van de chat-app liet onlangs zelfs nog stellig weten geen reclame te introduceren, maar komt daar nu op terug.
Het is goed mogelijk dat WhatsApp in de toekomst reclame gaat tonen aan gebruikers. Dat laat Will Cathcart, het hoofd van de app, weten aan Braziliaanse media (via TechCrunch). Dat lijkt haaks te staan op een positie die Cathcart nog niet al te lang geleden innam wat betreft reclame in de app.
In september deed Financial Times namelijk bericht dat WhatsApp op dat moment overwoog om advertenties te tonen, iets wat volgens Cathcart compleet onwaar was. Ook nu hij wel open staat voor advertenties, wil hij nog steeds geen reclame in chats. Dat zou niet het juiste model zijn.
In plaats daarvan komen ze mogelijk in WhatsApp Channels of in Status (beide te vinden onder de Updates-tab). Via Channels kunnen bedrijven en publieke figuren berichten sturen aan volgers zonder dat die daarop kunnen reageren en WhatsApp Status is vergelijkbaar met Instagram Stories. Beide zijn wat minder gebruikte features van de app, vergeleken met chats.

WhatsApp nog niet bezig met reclame tests

Overigens is WhatsApp nog niet begonnen met het tonen van advertenties. Een woordvoerder van het bedrijf laat aan TechCrunch weten dat er in geen enkel land momenteel tests zijn met het tonen van advertenties in Status. Op wat voor termijn dat mogelijk wel gaat gebeuren is niet duidelijk.