Waarde Google keldert na pijnlijke chatbot fout

News
donderdag, 09 februari 2023 om 14:00
pexels photomix company 218717f1645108736
Kunstmatige intelligentie lijkt bezig aan een flinke opmars. Zowel Microsoft als Google willen het inzetten om de manier waarop je informatie zoekt flink te veranderen. Bij Google lijkt het alleen een beetje mis te gaan.
Om te kunnen concurreren met ChatGPT, een chatbot die vragen van gebruikers kloppend kan beantwoorden, experimenteert Google nu met Bard. Deze chatbot kan in principe hetzelfde als ChatGPT, maar wordt door Google zelf gemaakt. Google had wellicht gehoopt dat haar positie op de markt versterkt zou worden door Bard, maar de waarde van het bedrijf is juist 10 miljard dollar gedaald.
Dat heeft alles te maken met een fout die Bard maakte in een promotiefilmpje. Daarin kreeg de bot een vraag over de James Webb Space Telescope (JWST), die eind 2021 lanceerde. De chatbot beweerde dat deze ruimtetelescoop de eerste foto van een planeet buiten ons zonnestelsel had gemaakt.
Dat is alleen onjuist: de eerste foto van een exoplaneet werd in 2004 al gemaakt door de Very Large Telescope, zo’n 15 jaar voordat de JWST überhaupt lanceerde. Dat is een vrij pijnlijke fout voor een chatbot die juist moet helpen om juiste informatie makkelijk vindbaar te maken. Helemaal omdat deze fout werd gemaakt in een video die de bot moest promoten.

ChatGPT werkt wel naar behoren

De fout viel nog eens extra op omdat Microsoft niet al te veel eerder wel een geslaagde demonstratie had gegeven van een AI zoekfunctie. De Amerikaanse techreus is van plan om ChatGPT te integreren in verschillende diensten, waaronder Bing. Analist Gil Luria vermoedt dat Google’s Bard een overhaaste reactie is geweest, met een “gênante fout” als gevolg, zo verklaart hij aan Reuters.

Populair Nieuws

Laatste Reacties