De laatste tijd is er veel te doen geweest rondom
ChatGPT, een
AI-programma die je van alles kan vragen en laten schrijven.
Google heeft eerder al gehint naar een soortgelijke functie en die is nu officieel onthuld. De concurrent voor ChatGPT heet Bard.
Dat technologie niet stil staat is misschien nog wel het beste te zien aan de verschillende AI-programma’s die opduiken. Van machines die prachtige kunststukken kunnen genereren op basis van een simpele
prompt tot aan de talloze mogelijkheden van
ChatGPT. Zo kan je het programma niet alleen complete essays laten schrijven, maar ook stukken muziek maken en
hulp vragen om een PC te bouwen.
Een ander bedrijf dat veel werkt en investeert in
machine learning is Google. Zo is de Tensor chipset in
de Google Pixel smartphones bijvoorbeeld gebouwd met AI in het achterhoofd. Het is dan ook niet zo’n verrassing dat de Amerikaanse techgigant recent zei dat het al een tijdje werkt aan een soortgelijke functie als ChatGPT. Die rivaal is nu officieel onthuld via
een blogpost.
Hoe werkt de concurrent van ChatGPT?
De nieuwe tool heet Bard en moet volgens Sundar Pichai, de CEO van Google, een ‘uitlaat voor creativiteit en een lanceerplatform voor nieuwsgierigheid’ worden. Het is nog niet precies bekend wat voor features Bard allemaal krijgt, maar de sneak peak die Google heeft gegeven lijkt sterk op ChatGPT. Zo worden gebruikers aangemoedigd om bijvoorbeeld te vragen aan Bard om een vakantie naar Ecuador te plannen of om te vragen naar de recente ontdekkingen van de James Webb Space Telescope.
Dat laatste is wel een groot verschil met ChatGPT. Volgens Pichai kan Bard namelijk direct informatie van het web plukken, om ‘verse en kwalitatief hoge antwoorden te geven’. ChatGPT werkt juist met een oudere dataset, zodat het geen adviezen of informatie kan geven over recente gebeurtenissen of producten.
Wanneer Bard precies gelanceerd wordt is nog niet bekend. Dat de
aankondiging er nu ineens zo snel is maakt duidelijk dat Google zich bedreigd voelt door de plotselinge populariteit van ChatGPT.