Senator wil dat Sony alle PlayStation exclusiviteitsdeals openbaar maakt

News
maandag, 17 april 2023 om 12:30
pexels kerde severin 5961216f1633603917
De poging van Sony om de overname van Activision Blizzard te stoppen heeft recent een onverwachte wending genomen. Nu wil een Amerikaanse senator dat de uitgever alle PlayStation exclusiviteitsdeals openbaar maakt.
Na eerdere uitspraken van Amerikaanse senatoren over ‘anti-competitief gedrag’ van Sony, is er nu ook een open brief bij gekomen aan het adres van CEO Kenichiro Yoshida. In de brief uit senator Kevin Cramer van Noord-Dakota een aantal zorgen en vraagt hij aan Sony om meerdere documenten publiekelijk te maken. Daaronder vallen alle exclusiviteitsdeals van PlayStation, alle interne documenten over de overname van Bungie en alle correspondentie met de Amerikaanse overheid en waakhonden over concurrentie op het gebied van gaming.
Cramer wil die documenten inzien, omdat hij zich naar eigen zeggen ‘zorgen maakt over de dominantie van Sony over de gamingmarkt en de pogingen om die positie te verstevigen’. Volgens Cramer zou de dominantie van Sony een ‘belangrijke kans voor economische ontwikkeling in Noord-Dakota’ in gevaar brengen.

Wat voor invloed heeft Sony op Noord-Dakota?

De staat zou namelijk een strategie hebben ontwikkeld om ‘het land te leiden in computerwetenschappen en cyberveiligheid’ en dat het opleiden van studenten voor een carrière in gaming daarbij een belangrijke factor is. Cramer maakt zich daarover zorgen omdat ‘Sony haar positie gebruikt om de concurrentie uit te sluiten, in plaats van spelers en ontwikkelaars een keuze te geven’.
Volgens de senator zijn de pogingen van Sony om de deal tussen Activision Blizzard en Microsoft te stoppen ‘een voorbeeld van anti-competitief gedrag’. Cramer stelt dat het nog erger is dat Sony begon te lobbyen bij de FTC en andere regulatoren ‘vlak na de eigen overname van Bungie’. Dat laatste is ook de reden waarom de senator de documenten over die overname wil inzien.