Schrijversstaking in Hollywood officieel voorbij

News
woensdag, 27 september 2023 om 9:30
De meeste Hollywood-producties liggen nu al maanden stil door twee grote stakingen. Eén daarvan is eindelijk voorbij. Schrijvers mogen weer aan het werk.
Sinds begin mei hebben de meeste schrijvers in Hollywood niet meer gewerkt. Onderhandelingen over een nieuw contract liepen stuk, waardoor het Writers Guild of America (WGA) besloot te staken. Eerder deze week konden de WGA en productiestudio’s het eindelijk eens worden over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor schrijvers, maar WGA-leden mochten nog niet aan het werk tot het uiteindelijke contract er lag.
Nu is het zover en dus is de staking voorbij. De WGA heeft een samenvatting gepubliceerd van de nieuwe voorwaarden, waarbij nieuwe afspraken over streaminginkomsten en het gebruik van AI (beide een heet hangijzer in de onderhandelingen) opvallen. Schrijvers krijgen bijvoorbeeld veel betere bonussen voor goed bekeken streaming series en films, bovendien moeten studio’s het aantal uren dat iets gestreamd is kenbaar maken aan de WGA.'
Wat betreft AI kunnen schrijvers niet verplicht worden om programma’s als ChatGPT te gebruiken, maar mogen daar wel zelf voor kiezen, binnen de richtlijnen van een studio. Als een schrijver materiaal ontvangt van een studio, moet duidelijk zijn of het door AI gemaakt is of niet. Niet onbelangrijk is dat AI-gegenereerd materiaal niet als bronmateriaal gezien kan worden, aangezien dat een truc had kunnen zijn om schrijvers minder te hoeven betalen.

Kunnen films en series weer van start?

Veel projecten kunnen weer verder nu de schrijversstaking voorbij is. The Last of Us-showrunner Craig Mazin heeft bijvoorbeeld al aangegeven weer verder te werken aan seizoen 2 en naar verluidt gaat er binnenkort gewerkt worden aan een reboot van The Office. Toch zijn er veel andere projecten die alsnog niet verder kunnen, omdat acteurs nog steeds staken.

Populair Nieuws