Eén van de stakingen in Hollywood bijna voorbij

News
maandag, 25 september 2023 om 10:00
Al bijna vijf maanden liggen de meeste Hollywoodproducties stil door twee grote stakingen. Eén van die stakingen lijkt nu bijna ten einde. De schrijversvakbond WGA heeft een voorlopige deal met de grote studio’s van Hollywood.
Het Writers Guild of America (WGA) en de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) zijn het eens geworden over een nieuw contract voor schrijvers. Eerder wilde de AMPTP, die alle grote Hollywoodstudio’s vertegenwoordigt, geen zekerheid geven over bijvoorbeeld het gebruik van AI en de salarissen van schrijvers. De WGA besloot daarom te staken.
Het begin van de staking was op 2 mei en hoewel er sindsdien pogingen zijn geweest om een nieuwe deal te sluiten, is het afgelopen zondag eindelijk gelukt. Er ligt een voorlopig akkoord, dat nu nog in een contract vastgelegd moet worden en nog moet worden goedgekeurd via een stemming. Dat gaat nog minstens een paar dagen duren, maar wanneer het goedkeuringsproces is begonnen, mogen schrijvers weer aan het werk.
De WGA laat in een statement weten dat de deal die er ligt “uitzonderlijk” is (via Deadline). Er is “betekenisvolle winst en bescherming” voor schrijvers in elk deel van ledenbestand. De exacte details van het contract zijn nog niet bekend: die worden pas gedeeld wanneer het uiteindelijke contract er ligt.

Staking van schrijvers niet het enige obstakel in Hollywood

In eerste instantie zal Hollywood nog niet heel vlot op gang komen. De verwachting is dat late night shows in de VS snel weer kunnen beginnen, maar veel films en series hebben nog een ander probleem. De staking van acteursvakbond SAG-AFTRA gaat namelijk nog door. De WGA moedigt leden aan om zich aan te sluiten bij de SAG-AFTRA staking zolang de schrijversstaking nog niet formeel voorbij is.

Populair Nieuws