Acteurs stemmen massaal voor staking bij gamebedrijven

News
dinsdag, 26 september 2023 om 14:30
Eén staking in Hollywood is voorbij, maar de volgende komt er mogelijk al aan. Acteurs van SAG-AFTRA hebben namelijk massaal gestemd voor een staking bij gamebedrijven.
Hollywood wordt momenteel in de greep gehouden door stakingen. Het begon allemaal met de staking van de Writers Guild of America en daar kwamen later de acteurs, verzameld onder de vakbond SAG-AFTRA bij. Het lijkt erop dat de WAG stopt met de staking van schrijvers, na succesvolle onderhandelingen met studio’s, maar het wordt mogelijk opgevolgd door een andere staking.
SAG-AFTRA heeft haar leden namelijk laten stemmen over een staking bij gamebedrijven. Ruim 98 procent van de leden die hebben gestemd zijn voor een staking. Dat betekent niet dat meteen het werk wordt neergelegd, maar wel dat de onderhandelaars nu een wapen hebben in de gesprekken met grote uitgevers.

Stemacteurs zijn niet tevreden

De stemming voor een staking komt niet uit de lucht gevallen. Eerder zei SAG-AFTRA al dat het de leden zou laten stemmen, als er geen schot zat in de onderhandelingen. De reden voor de onvrede bij leden van de vakbond is vrijwel hetzelfde als bij de andere stakingen. De acteurs die aan games werken, vooral stemacteurs, willen een hoger loon en betere bescherming tegen het gebruik van AI.
SAG-AFTRA eist een loonsverhoging van 11 procent en meer bescherming van de partijen aan de onderhandelingstafel. Daaronder vallen grote gamebedrijven als Activision Blizzard, Disney, EA, Epic Games, Insomniac Games, Take 2 Productions en WB Games.