Staking game-acteurs wordt steeds waarschijnlijker

News
dinsdag, 12 maart 2024 om 9:00
Vorig jaar waren er twee grote stakingen in Hollywood. Zowel schrijvers als acteurs legden het werk aan film en tv maandenlang neer, onder andere vanwege AI. Een staking onder game-acteurs om dezelfde redenen lijkt steeds waarschijnlijker.
Al enige tijd geleden hebben leden van acteursvakbond SAG-AFTRA goedkeuring gegeven voor een staking tegen game-bedrijven. Tot dusver is er nog geen staking gekomen, maar onderhandelingen tussen de vakbond en die game-bedrijven lopen stroef genoeg dat Duncan Crabtree-Ireland, onderhandelaar voor SAG-AFTRA, het waarschijnlijk vindt dat er in de komende vier tot zes weken een staking begint. De kans op een staking is volgens hem fifty-fifty, of waarschijnlijker (via Variety).
Het grote struikelblok in de onderhandelingen is AI. SAG-AFTRA wil dat alle inzet van AI bij het maken van games de mens centraal zet. Het moet het werk van mensen verbeteren, niet vervangen. Sommige leden van de vakbond zouden graag zien dat het gebruik van AI helemaal verboden wordt, maar Crabtree-Ireland geeft aan dat het vakbonden nooit lukt om technologie helemaal tegen te houden.
Voor schrijvers en film- en tv-acteurs zijn er vorig jaar deals gesloten rondom het gebruik van AI, maar de kwestie is iets lastiger voor games. De overeenkomsten voor film en tv zijn een goed begin, maar bij games zijn er nieuwe kwesties die besproken moeten worden omdat het ontwikkelen van een game langer duurt en de content gedurende die tijd flink kan veranderen.

SAG-AFTRA wil het liefst geen staking in game-industrie

Dat Crabtree Ireland een staking waarschijnlijk vindt, betekent niet dat hij het graag ziet gebeuren. Het liefst wil hij dat er helemaal niet gestaakt wordt. Maar SAG-AFTRA gaat met de game-makers geen deal die leden er niet tegen beschermd dat ze door middel van AI worden uitgebuit.
Overigens sloot SAG-AFTRA eerder dit jaar een deal die maakte dat game-ontwikkelaars de stem van een stemacteur konden gebruiken via een AI-bedrijf. De vakbond kwam daarvoor alleen wel onder vuur te liggen. Verschillende leden gaven aan dat ze niemand kenden die benaderd was voor feedback over deze deal, ondanks dat de bond zei dat er een eerlijke overeenkomst lag met input van stemacteurs.