Overleden stemacteur Cyberpunk 2077 is vervangen door AI

News
vrijdag, 13 oktober 2023 om 13:00
cyberpunk 2077f1608508555
Voor de Cyberpunk 2077-uitbreiding Phantom Liberty keren verschillende personages terug. CD Projekt RED stond alleen voor een probleem door een overleden stemacteur, waarbij AI uiteindelijk de acteur heeft vervangen.
Het heeft een stuk langer geduurd dan origineel het plan was, maar in september is eindelijk Phantom Liberty verschenen - de eerste, en enige, uitbreiding voor Cyberpunk 2077. In de DLC keren een aantal bekende personages terug, waaronder Viktor Vektor, de ripperdoc die zorgt voor de nodige cybernetische implantaten in V.
De ervaren Poolse stemacteur voor Viktor, Milogost Reczek, is helaas in 2021 overleden. Dat zorgde voor een flink vraagstuk bij CD Projekt RED, waarvoor er twee oplossingen waren, zo meldt Bloomberg. De eerste optie was om een andere stemacteur de dialogen van Viktor Vektor te laten inspreken voor Phantom Liberty én de base game. De originele stem zou dan verwijderd worden, om het personage consistent te laten door het hele avontuur heen.
De studio was daar alleen geen fan van, omdat Reczek ‘één van de beste Poolse stemacteurs was’ en zijn performance in de game bovendien gezien werd als ‘uitmuntend’. De studio koos daarom voor de tweede optie.

AI als redding

CD Projekt RED heeft een andere stemacteur ingehuurd om de nieuwe lines in te spreken van Viktor Vektor. Vervolgens heeft de studio gebruikgemaakt van een AI-software genaamd Respeecher om de stem te veranderen naar die van Reczek. Daardoor klinkt het nu net alsof de overleden stemacteur nog de nieuwe dialogen voor Phantom Liberty heeft ingesproken.
Voordat CD Projekt RED van start ging met het plan, heeft de studio wel eerst toestemming gevraagd aan de familie van Reczek. Volgens de studio werd die toestemming gegeven en waren zijn zoons zelfs ‘erg ondersteunend’ voor het project.