Stemacteurs woest op eigen vakbond na deal met AI-studio

News
woensdag, 10 januari 2024 om 13:30
SAG-AFTRA, de vakbond voor acteurs en stemacteurs in Hollywood, heeft vol trots een deal aangekondigd met AI-studio Replica Studios. Stemacteurs zijn alleen woest door de deal.
Het is niet lang geleden dat het werk in Hollywood werd neergelegd door acteurs, omdat ze meer betaald wilden krijgen van studio’s en daarnaast ook meer bescherming wilden voor het gebruik van kunstmatige intelligentie. SAG-AFTRA heeft zich hard gemaakt voor een goed contract voor acteurs in het vakgebied.
De vakbond heeft dinsdagavond alleen een opvallende samenwerking aangekondigd. Via een verklaring heeft SAG-AFTRA laten weten dat het een deal heeft gesloten met Replica Studios om stemmen met AI-technologie te gebruiken in games.

“Deze nieuwe overeenkomst maakt de weg vrij voor professionele voice-overartiesten om veilig nieuwe werkgelegenheidskansen te verkennen voor hun digitale stemreplica's met toonaangevende bescherming op maat van AI-technologie, waardoor AAA-studio's voor videogames en andere bedrijven die met Replica werken toegang krijgen tot toptalent van SAG-AFTRA.”

Stemacteurs zijn niet blij

De aankondiging van de deal is alleen niet met blijdschap ontvangen bij stemacteurs. Velen voelen zich verraden, nadat ze net zo lang hebben gestaakt om betere bescherming te krijgen tegen het gebruik van AI.
Zo stelt Kamran Nikhad dat hij niet wil dat zijn stem gebruikt wordt door AI-technologie in een game, hij wil gewoon zelf zijn eigen lines inspreken. Volgens Pax Helgesen is ook geen enkele stemacteur bezig om zijn of haar stem te monetiseren als AI-replica, de acteurs willen gewoon werken.
Volgens SAG-AFTRA is de deal ‘goedgekeurd door de leden van de vakbonden’, maar volgens meerdere stemacteurs is dat helemaal niet het geval. Via social media laten verschillende leden horen dat ze nu pas van de deal horen en dat er nooit naar hun mening is gevraagd.