Online aankopen buiten de EU worden vanaf juli stuk duurder

News
donderdag, 24 juni 2021 om 12:30
online aankopen eu 1f1624523618
Het is vanaf juli niet meer mogelijk om online aankopen buiten de EU voor spotgoedkoop te scoren. Zo moet vanaf 1 juli op alle aankopen van buiten de EU btw betaald worden, ook voor aankopen onder de 22 euro. Daarbovenop komen nu ook extra kosten van PostNL voor het innen en afdragen van de btw.
Een woordvoerder van het ministerie van Financiën laat weten dat er eerst geen btw betaald hoefde te worden op bijvoorbeeld een hoesje uit China. Vanaf 1 juli moet dat wel. Zo zegt de woordvoerder dat dit moet zorgen voor een gelijk speelveld voor webshops van zowel binnen als buiten de Europese Unie. De btw voor pakketjes buiten de EU bedraagt vanaf juli 21 procent.
Daarbovenop komt PostNL ook om de hoek kijken. Zo laat de koerier aan NU.nl weten dat er extra kosten worden berekend voor het innen en afdragen van die btw, dat kan variëren van vier euro tot zeven euro. Nu kan een bestelling buiten de EU van enkele euro’s zo het dubbele kosten met de invoering van de btw en de extra kosten van PostNL (als je het via de vervoerder laat bezorgen).

Gelijke kansen door duurder maken aankopen buiten de EU

Het was voor een lange tijd mogelijk talloze producten onwijs goedkoop te scoren buiten de Europese Unie, dat voor ongelijke kansen zorgde bij winkels in Nederland. Door de invoering van btw op alle online aankopen buiten de EU worden dit soort producten een stuk duurder, waardoor het verschil in prijs in zowel binnen als buiten de EU een stuk minder wordt. Dit is een groot voordeel voor Nederlandse ondernemers, maar ook een tegenslag voor consumenten.
De btw op online aankopen van onder de 22 euro gaat vanaf 1 juli in. Ook als het voor die datum gekocht is, maar pas daarna aankomt bij de douane.

Populair Nieuws