Exit Verstappen en meer: wat zijn de gevolgen van vertrek Newey?

Article
vrijdag, 26 april 2024 om 12:00
adrian newey gp japan 2024
Het lijkt er ineens sterk op dat Adrian Newey vertrekt bij Red Bull Racing. Maar wat voor effect zal deze bombshell hebben op de Formule 1?

Concurrent met Newey aan de haal?

Adrian Newey wordt gezien als één van de meest briljante koppen in de Formule 1. De technische directeur van Red Bull Racing is de succesvolste ontwerper in de sport, met maar liefst veertien raceauto's die kampioenschappen hebben gewonnen. En dat heeft Newey ook nog eens gedaan over meerdere decennia en tijdperken van regels, tussen 1992 en nu.
Newey is dan ook één van de meest gewilde namen in de sport, maar tot nu toe heeft de Brit steeds de verleiding weerstaan, omdat hij het naar zijn zin had bij Red Bull. Door het schandaal rondom Christian Horner lijkt Newey nu alleen klaar te zijn met het team. Of in ieder geval de leiding.
Welk team Newey vervolgens aanneemt, kan een gigantisch effect hebben op de Formule 1. Mercedes kan bijvoorbeeld maar niet de ground effect-reglementen doorgronden, maar de ontwerper van Red Bull is er een meester in. Ondertussen is Fred Vasseur bezig bij Ferrari om er weer een geducht team van te maken. Als de line-up van Lewis Hamilton en Charles Leclerc kan aangevuld worden met Newey, dan doet het team echt een serieuze gooi naar de titel.
Hoewel Ferrari en Mercedes de logische kandidaten lijken voor Newey, is er ook nog Aston Martin. Lawrence Stroll is flink aan het investeren geweest in het team, Fernando Alonso is vastgelegd voor meerdere jaren en dan wordt Aston Martin ook nog eens een fabrieksteam door de samenwerking met Honda. Als Stroll ook nog eens Newey aan het team kan toevoegen, kan er mogelijk echt voor de titel worden gestreden.
max verstappen overwinning gp saoedi arabie 2024f1710245053

De toekomst van Max Verstappen

Er gaan al langer geruchten over een mogelijk vertrek van Newey, maar dat is niet de enige naam waar twijfels over zijn bij Red Bull Racing. Eerst was er speculatie dat Max Verstappen oor zou hebben naar een ander team en niet veel later liet de wereldkampioen weten dat hij daadwerkelijk zal vertrekken als Helmut Marko eruit zou worden gewerkt.
Nu zijn Newey en Marko natuurlijk niet dezelfde persoon, maar het vertrek van de technisch directeur zou voor Verstappen wel reden kunnen zijn om zijn heil te zoeken bij een ander team. Helemaal als het gaat om 2026. Dan worden er namelijk compleet nieuwe auto’s geïntroduceerd en zal Red Bull voortaan zijn eigen motoren maken.
Het is alleen onduidelijk hoe goed de eerste motor van het team zal zijn, want Red Bull heeft daar nul ervaring mee, in tegenstelling tot fabrikanten als Mercedes, Ferrari en Honda. Als dan ook nog eens de aerodynamische kennis van Newey wegvalt, kan het een goede reden zijn voor Verstappen om daadwerkelijk te vertrekken en zijn kansen misschien te grijpen bij het nieuwe team van Newey. Een goede reden voor Toto Wolff om Newey een blanco cheque aan te bieden.

Het einde van Red Bull Racing?

Misschien nog wel de grootste vraag door de kwestie rondom het mogelijke vertrek van Newey, is de toekomst van Red Bull Racing. Het team staat momenteel aan de top van hiërarchie en is onverslaanbaar in de ground effect era. Maar de geruchten rondom Newey en Verstappen zijn tekenen aan de wand dat het niet lekker loopt bij het team.
Als de grootste namen besluiten om weg te gaan, dan is het maar de vraag hoe het zit met de rest van het personeel. Het kan een flinke exodus teweegbrengen bij het team. Een vertrek van Verstappen kan bijvoorbeeld ook goed mogelijk de exit betekenen van Gianpiero Lambiase, de race engineer van de Nederlander en de Head of Race Engineering bij het team.
Horner is momenteel niet van plan om op te stappen, maar het is nog maar de vraag of die positie houdbaar blijft als de grootste kopstukken opstappen. De beslissing van Newey om zijn biezen te pakken, kan dus een gigantische impact hebben op de staat van de Formule 1.