5 koninklijke films om te kijken op Koningsdag

Article
vrijdag, 26 april 2024 om 10:00
the kingf1575980180
Wil je een royaal filmavondje maken van Koningsdag? Dan zijn deze koninklijke films daar perfect voor.

The King

Momenteel is Timothée Chalamet hot, nadat hij eerder in de bioscoop schitterde als chocolatier Willy Wonka in de prequel-film Wonka en nu is hij te zien als Paul Atreides in de blockbuster Dune 2. De Dune-franchise was niet de eerste keer dat hij een leider speelde, want in The King uit 2019 stapte hij in de schoenen van koning Henry V van Engeland.
Tijdens de periode waren de Engelsen constant in oorlog met de Fransen en wanneer de Henry wordt gekroond, zijn de Engelsen aan de verliezende hand. Het is aan de kersverse en jonge koning om het tij te keren, maar hij moet het daarbij opnemen tegen de kroonprins van Frankrijk, de Dauphin (Robert Pattinson).

Outlaw King

We blijven nog even op het Britse eiland met The Outlaw King. De film gaat over de strijd van de Schotten tegen de Engelse heerschappij van de keiharde koning Edward I (Stephen Dillane) - ook wel bekend als Longshanks en The Hammer of the Scots.
Het verhaal begint in 1304, waarbij de Schotse edelen zich overgeven aan Edward, na de belegering van Stirling Castle. Robert the Bruce, één van de edelen, houdt zich eerst netjes aan de regels, maar nadat hij steeds meer onvrede merkt onder de bevolking en William Wallace wordt gevierendeeld, besluit hij de wapens op te pakken. Het wordt alleen geen makkelijke opgave, want de Engelsen hebben meer man, meer wapens en zijn beter georganiseerd.

The Lion King

Wil je een film kijken op Koningsdag samen met een jeugdig publiek, of heb je simpelweg zin in een tekenfilm, dan is er natuurlijk maar één geschikte film: The Lion King. De legendarische Disney-film is een ware klassieker en anno 2024 nog steeds geweldig om te kijken.
The Lion King volgt de jonge leeuw Simba, wiens vader Mufasa heerst over de hele savanne. Maar wanneer Scar, de broer van Mufasa, de koning op laffe wijze doodt en Simba de schuld geeft, moet de jonge kroonprins zijn eigen weg in het leven vinden en wraak nemen op zijn oom.

300

Wat is het meest nobele wat een koning kan doen? Waarschijnlijk zal hoog op dat lijstje staan om te vechten voor zijn land en, indien nodig, te sterven om zijn onderdanen te beschermen. Wat dat betreft kan koning Leonidas van Sparta met een gerust hart een nobel leider worden genoemd.
300 vertelt namelijk het legendarische verhaal van Leonidas en zijn driehonderd Spartanen. Het Perzische leger van koning Xerxes is onderweg naar Griekenland om de stadstaten te veroveren en de enige krijgers die bereid zijn om daar iets tegen te doen zijn de Spartanen. Bij de bottleneck van Thermopylae proberen de driehonderd mannen zich staande te houden tegen een leger van honderdduizenden Perzen sterk.

The King’s Speech

Op Koningsdag is het normaal geen tijd voor een uitgebreide speech van de koning. Dat wordt normaal gedaan tijdens de troonrede op Prinsjesdag. Maar op Koningsdag kan je wel een mooie film kijken over een zeer belangrijke speech van een monarch.
The King’s Speech gaat over de toekomstige koning George VI (Colin Firth). George heeft een lastig probleem als een publiekelijk figuur, hij heeft namelijk last van stotteren. En wanneer zijn oudere broer aftreedt als koning, moet George het volk moed inspreken wanneer de oorlog wordt verklaard aan Duitsland in 1939. De enige die hem daarbij kan helpen, is de onorthodoxe Australische spraaktherapeut Lionel Logue (Geoffrey Rush).
Welke van deze films ga jij kijken of Koningsdag? Of ben je wat anders van plan tijdens de feestdag? Laat het ons weten in de comments hieronder.

Populair Nieuws