Omstreden iPhone wordt niet verboden in Nederland

News
donderdag, 28 september 2023 om 14:00
iphone 12 kleurenf1602610181
De iPhone 15 ligt sinds kort in de winkel, dus je zou denken dat alle ogen daarop gericht zijn. Maar een wat oudere iPhone deed de laatste weken ook wat stof opwaaien, omdat Frankrijk dreigde hem te verbieden. In Nederland gaat dat niet gebeuren.
Onlangs ontdekte een Franse waakhond dat de iPhone 12 soms te veel straling uitzond. De verkoop van de iPhone 12 werd in dat land verboden tot het probleem was opgelost. Deed Apple dit niet, dan moest het alle modellen van de iPhone 12 terugroepen.'
De bevindingen van de Franse waakhond zouden ook doorgestuurd worden naar andere Europese waakhonden. De Nederlandse Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) heeft inmiddels onderzoek gedaan naar de iPhone 12 en concludeert dat er inderdaad te veel straling uit komt. Toch wordt de iPhone 12 hier niet verboden.

iPhone 12 moet een update krijgen

De straling van het toestel zorgt namelijk niet direct voor gezondheidsrisico’s. Daarom wordt een software-update van Apple afgewacht. Als die het probleem niet verhelpt, worden er pas nieuwe maatregelen overwogen. In Frankrijk is er al een update uitgebracht die het probleem moet oplossen.
Overigens is de iPhone 15 ook niet zonder gebreken. Gebruikers die de telefoon nu al hebben melden bijvoorbeeld dat hij snel oververhit raakt, tot op het punt dat hij niet meer zonder hoesje is vast te houden. Dat gebeurt niet allen bij intensieve taken, maar ook wanneer gebruikers bijvoorbeeld op social media zitten.