Nieuwe Switch-emulator hoopt Nintendo-aanklacht te vermijden

News
dinsdag, 12 maart 2024 om 16:00
20211005 switcholed8f1633465772
Onlans werd een populaire Nintendo Switch emulator genaamd Yuzu uit de lucht gehaald. De emulator was aangeklaagd door Nintendo omdat hij grootschalige piraterij mogelijk maakte. Een nieuw team probeert de emulator terug te brengen, zonder aangeklaagd te worden.
De Nintendo Switch is een enorm populaire console, maar niet iedereen die Switch-games speelt, gebruikt daadwerkelijk hardware van Nintendo. Tot voor kort was de emulator Yuzu bijvoorbeeld een populaire keuze voor wie op krachtigere hardware wilde spelen. Een nieuw team hoopt de emulator terug te kunnen brengen onder de naam Suyu en heeft een plan om een nieuwe aanklacht te vermijden, zo vertelt een teamlid aan Ars Technica.
Ten eerste gaat het Suyu-team geen geld verdienen aan de emulator. Yuzu had een Patreon-pagina en het feit dat de emulator winstgevend was, werd aangehaald in Nintendo’s aanklacht. Stap-voor-stap instructies om games aan de praat te krijgen gaat Suyu ook niet leveren. Verder spreekt de emulator zich sterk uit tegen piraterij: zelfs het noemen van het woord kan in sommige gevallen een waarschuwing opleveren op de Discord-server van Suyu.
Verder moeten Suyu gebruikers bepaalde elementen die de emulator nodig heeft om een game te draaien zelf leveren. Spelers moeten niet alleen hun eigen game meenemen, maar ook bepaalde sleutels en Switch-firmware. Officieel moeten gebruikers daar op een legale manier aangekomen zijn, maar Suyu geeft toe dat het dat niet kan controleren.

Kan Yuzu ongestoord terugkomen als Suyu?

Het zal moeten blijken of Suyu op deze manier inderdaad een aanklacht van Nintendo kan ontwijken. De strategie is gebaseerd op juridisch advies van iemand die drie jaar rechten heeft gestudeerd, maar waarvan Suyu geen naam geeft.
Momenteel is Suyu overigens nog niet makkelijk te downloaden: momenteel raden de makers nog aan om bijvoorbeeld een oude Yuzu-build te gebruiken. Er wordt nog gewerkt aan een eerste versie. Het team achter de emulator had eigenlijk gehoopt nog iets langer onopgemerkt te blijven, maar merkt wel dat de aandacht die er nu al is helpt om ontwikkelaars aan te trekken.