In deze valkuilen van de Wii U moet de Switch 2 niet stappen

Article
maandag, 11 maart 2024 om 9:00
wii uf1708699423
Dit jaar of volgend jaar komt Nintendo met de Switch 2, de opvolger van de succesvolste console ooit van het bedrijf. Maar dat is niet altijd een gegarandeerd succes, zoals de Wii U laat zien. Dit kan de Switch 2 allemaal leren van de geflopte console.

Een duidelijke naam

Toen de tijd van de Wii erop zat, was het apparaat de best verkochte console van Nintendo ooit, met 101,6 miljoen verkochte exemplaren. Met al dat momentum was de verwachting dat de opvolger van de Wii ook een gigantische hit zou worden. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Sterker nog, met 13,5 miljoen verkochte exemplaren is de Wii U een gigantische flop geworden.
Waarschijnlijk de grootste reden voor de mislukking van het apparaat is één simpel element geweest: de naam. De Wii deed het met name enorm goed bij het mainstream publiek. Bij mensen die nooit eerder hebben gegamed, maar het plezier ervan hebben ontdekt met de Wii.
Voor velen van hen leek de Wii U alleen een simpele upgrade te zijn voor de Wii. Alsof het een Pro-editie was van de populaire console. Pas toen het eigenlijk al te laat was begon Nintendo met een reclamecampagne om duidelijk te maken dat de Wii U toch echt een nieuwe console was.
Het wordt dan ook belangrijk voor Nintendo om duidelijk te maken dat de Switch 2 een gloednieuwe console is. Nu is het nog niet duidelijk welke naam het apparaat gaat krijgen. Er zijn geruchten dat de console de naam Super Nintendo Switch krijgt, wat geen briljant idee lijkt. Het beste lijkt voor Nintendo om niet creatief te zijn en gewoon Nintendo Switch 2 als naam op de doos te zetten.
zombiuf1708699640

Sterke launch line-up

De populariteit van de Wii U is nooit echt van de grond gekomen, aangezien het al mis ging vanaf het begin. Niet alleen de naam was niet een handige strategie, er waren ook weinig games voor de console beschikbaar bij lancering. De grootste titels waar de Wii U mee aftrapte, waren New Super Mario Bros. U en ZombiU van Ubisoft.
Er was dus niet echt een system seller om spelers te overtuigen dat ze een Wii U moesten kopen. En doordat er dus niet snel een grote playerbase kwam, was het ook niet aantrekkelijk voor third-party uitgevers en ontwikkelaars om games te produceren voor het platform. Daardoor was de toevoer van games voor de Wii U erg matig, met name in 2015 en 2016.
Opvallend genoeg hebben games die oorspronkelijk voor de Wii U zijn uitgekomen, het later wel goed gedaan om de Switch. Zo is Mario Kart 8 Deluxe, die niet lang na de lancering van de nieuwe console uitkwam, een gigantisch succes geworden op de Switch. Het zal dus verstandig zijn voor Nintendo om een aantal toppers te bewaren voor de release van de Switch 2.
nintendo switch oled reservar comprarf1660487153

Een upgrade qua kracht

Waar er met een nieuwe generatie vaak wordt geadverteerd met mooiere beelden, was het niet echt het geval met de Wii U. Daar was ook een duidelijke reden voor, aangezien de nieuwe console niet heel veel sterker was dan de Wii. De weinige third-party games die verschenen voor het apparaat waren dan ook ports van titels die oorspronkelijk waren uitgebracht voor de Xbox 360 en PlayStation 3.
De Switch heeft momenteel al een grote achterstand qua kracht op de consoles van Microsoft en Sony. Nu is dat geen enorm probleem met de grotere focus op first-party titels, maar het zou wel verstandig zijn van Nintendo om het gat een stuk kleiner te maken - met name als het gaat om een eventuele dock-modus voor de Switch 2.
Het verschil tussen PlayStation en Xbox aan de ene kant en de Switch aan de andere kant wordt namelijk met name duidelijk als je de console aansluit op een 4K TV. Met een maximale output van 1080p in de dock is het erg zichtbaar dat de console achterloopt op de rest. Ondersteuning voor 4K output zou dan ook bijna een verplichting moeten zijn voor Nintendo en daar kan DLSS van Nvidia, dat de chipsets maakt, erg goed bij kunnen helpen.