Deze features willen we zien op de nieuwe PlayStation handheld

Article
dinsdag, 12 maart 2024 om 17:00
project q playstationf1686218815
Er gaan sterke geruchten dat er daadwerkelijk een opvolger komt voor de PlayStation Vita. Deze features zouden wij graag zien op de nieuwe PlayStation handheld.

Scherp OLED-scherm

Zoals met elk apparaat waren er verschillende meningen over de PlayStation Vita, maar waar bijna iedereen het over eens was, is dat de handheld een geweldig scherm heeft. De Vita was namelijk de eerste handheld met een OLED-scherm. En PlayStation liep daarmee ver uit voor de rest in de industrie, aangezien het apparaat in Europa en de Verenigde Staten verscheen in 2012.
Een opvolger van de handheld zou dan ook niet compleet zijn zonder een prachtig en kleurrijk OLED-scherm. Wel zal de grootte van het scherm een stuk omhoog moeten. Het scherm van de Vita was namelijk 5 inch groot met een 960 x 544 resolutie. Nu we displays als die van de Switch, Steam Deck en ASUS ROG Ally gewend zijn, zal PlayStation op de proppen moeten komen met een relatief groot en scherp scherm.
Gelukkig lijkt dat wel goed te komen als we kijken naar de PlayStation Portal. De Remote Player voor de PlayStation 5, die initieel een nieuwe handheld leek te worden, is namelijk uitgerust met een 8 inch OLED-scherm met een 1920x1080 resolutie.
marvels spider man 2f1696319930

Ondersteuning voor digitale bibliotheek

Het aanschaffen van een nieuwe console of een handheld is normaal een dure grap. Niet alleen omdat je een nieuw apparaat moet aanschaffen, maar ook omdat je een compleet nieuwe collectie aan games moet opbouwen.
Dat laatste is de laatste generatie gelukkig een minder groot probleem geworden, dankzij backwards compatibility. Op het gebied van handheld games is dat alleen niet echt mogelijk met de titels van de PlayStation Vita.
Wij hopen dan ook dat het mogelijk wordt om PS4 en PS5 games die je al in je bezit hebt in je (digitale) bibliotheek kunt spelen op de nieuwe PlayStation handheld. Volgens de geruchten lijkt dat ook één van de mogelijkheden te worden als het aankomt op PS4 games.
De grote vraag is alleen hoe het zit met games voor de PlayStation 5. De console heeft immers vrij krachtige hardware erin zitten. Maar als het nog een paar jaar duurt voordat de PlayStation handheld uitgebracht wordt, kan er ook een sterke chipset worden gemaakt voor het apparaat. Bovendien zullen games op de handheld niet in 4K hoeven te draaien, wat veel zal schelen voor de benodigde kracht.
dualshock6f1709224855

Goede kwaliteit sticks

De enige handheld die er momenteel is van de grote drie is de Nintendo Switch. De handheld console wordt al jarenlang geprezen, maar al die tijd zijn er wel problemen met stick drift. Zo erg zelfs dat het probleem bij velen bekendstaat als joy-con drift.
Maar het probleem is niet exclusief voor Nintendo. PlayStation heeft er namelijk ook last van met de DualSense controller voor de PlayStation 5. Wij hopen dat PlayStation het probleem weet op te lossen voor de handheld door een goede kwaliteit joysticks te gebruiken.
Dat is helemaal belangrijk voor een handheld. Wanneer je het apparaat namelijk in je rugtas gooit of op een andere manier meeneemt, is de kans aanwezig dat er veel druk op de sticks komt te staan, wat niet snel voorkomt voor een normale controller zoals de DualSense. De sticks van de PlayStation handheld moeten dus zeker tegen een stootje kunnen.
netflix 5432181 1920f1658221200

Meer dan alleen games

De meeste mensen schaffen een handheld natuurlijk aan voor de games, maar daar hoeven de features niet bij te stoppen. Wij hopen dat de PlayStation handheld een echt media device wordt, waar je bijvoorbeeld ook video- en muziekbestanden op kan zetten. Dat was namelijk ook mogelijk met de originele PSP en PSP GO.
Maar tegenwoordig zijn er natuurlijk ook andere manieren om van video’s en muziek te genieten. We zien dan ook graag apps voor streamingdiensten om te downloaden voor de handheld, zodat we onderweg in de trein of het vliegtuig op het OLED-scherm kunnen genieten van films en series op Netflix of Disney+ en muziek en podcasts kunnen beluisteren via Spotify.
Of deze en meer features naar de PlayStation handheld komen, dat is nog even afwachten. Het apparaat is natuurlijk nog niet officieel aangekondigd en mogelijk kan het nog een aantal jaar duren voordat het apparaat het daglicht ziet.