Update - Switch- en 3DS-emulators stoppen na aanklacht van Nintendo

News
dinsdag, 05 maart 2024 om 16:00
20211005 switcholed8f1633465772
Onlangs werd Switch-emulator Yuzu aangeklaagd door Nintendo. De emulator had volgens Nintendo een grote rol gehad in piraterij, waaronder veel downloads van Tears of the Kingdom voor die game uitkwam. De aanklacht wordt geen rechtszaak: Yuzu’s ontwikkelaar haalt de emulator offline.

Update - Zware klap voor game-behoud

Hoewel Nintendo de zaak om de emulatoren is gestart vanwege piraterij, is er onbedoeld een ander slachtoffer gevallen. Het stopzetten van de emulator Citra is namelijk een grote klap voor game-behoud, zo stelt ondere Holly Nielsen, een historicus die specialiseert in games. Veel 3DS games zijn namelijk alleen beschikbaar via de eShop, maar die is door Nintendo in juli 2023 gesloten.
Daardoor is het onmogelijk geworden om legaal aan veel games op het platform te komen. Volgens Nielsen is het dan ook zorgwekkend dat het makkelijker is om aan bordspellen uit de 19de eeuw te komen, dan aan digitale games die in het afgelopen decennium zijn uitgebracht.
Origineel bericht:
Tropic Haze, het team achter de Switch-emulator Yuzu, haalt de emulator uit de lucht. Hetzelfde geldt voor de 3DS-emulator Citra, die eerder door grotendeels hetzelfde team werd gemaakt. Er wordt ook een schadevergoeding van 2,4 miljoen dollar betaald aan Nintendo en verschillende tools worden verwijderd of, in het geval van hardware, overhandigd aan Nintendo (via The Verge).
Aan gebruikers laat één van de ontwikkelaars van Yuzu weten dat deze keuze is gemaakt omdat de emulator gebruikt wordt op manieren die de makers niet bedoeld hadden. Yuzu en Citra zijn gemaakt uit liefde voor Nintendo-games en de ontwikkelaars zijn teleurgesteld dat ze zijn gebruikt voor grootschalige piraterij. In het bijzonder is het team niet blij dat de emulators zijn gebruikt om games te lekken die nog niet uit waren.

Yuzu en Citra-emulators mogelijk later nog online te vinden

Dat de makers van de emulators hun werk neerleggen en van het internet afhalen wil niet zeggen dat het in de toekomst onmogelijk wordt om Yuzu of Citra te downloaden. Gebruikers die één van beide programma’s al hadden gedownload, kunnen ze eventueel weer online delen. Het wordt nu alleen wel lastiger om de emulators te vinden.
Hoewel piraterij van software illegaal is, zijn er veel landen waarin emulatie op zich volgens de wet niet verboden is. Dat het Nintendo gelukt is om Yuzu en Citra uit de lucht te halen, kan een slecht teken zijn voor de toekomst van emulatie. Gelukkig schept dit, in ieder geval in de Amerikaanse wetgeving, geen legaal precedent, omdat de kwestie niet is besloten in een rechtszaak, maar een schikking.
Dit bericht is bijgewerkt op 5 maart 2024.