Populaire Switch-emulator aangeklaagd door Nintendo

News
woensdag, 28 februari 2024 om 10:00
20211005 switcholed8f1633465772
Menig gamer speelt weleens via emulatie, maar daar zijn game-makers meestal niet blij mee. De populaire Switch-emulator Yuzu wordt nu zelfs aangeklaagd door Nintendo. De rol van de emulator in Tears of the Kingdom-piraterij wordt daarbij speciaal aangehaald.
Een vaak aangehouden vuistregel voor emulatie is dat het mag, maar dat de games die je op die manier speelt legaal verkregen moeten zijn. Dat is alleen zeker niet het geval voor een miljoen downloads van Tears of the Kingdom in de anderhalve week voordat die game uitkwam. Dat lijkt dan ook een groot deel van de reden dat Tropic Haze, de maker van Switch-emulator Yuzu, wordt aangeklaagd door Nintendo.
De aanklacht, die onder aandacht is gebracht door Stephen Totilo, stelt dat Yuzu de ecnryptie van Switch-games omzeilt en piraterij mogelijk maakt. Met Yuzu zouden gebruikers bijna elke game die er is voor de Switch kunnen spelen zonder dat Nintendo of een andere ontwikkelaar voor het platform er iets van terugziet. Nintendo wil daarom een schadevergoeding en eist dat de emulator uit de lucht gehaald wordt.
Nintendo’s probleem met Yuzu is overigens niet alleen dat mensen er illegaal verkregen games op kunnen spelen. De makers van de emulator zouden ook de wet hebben gebroken door een gehackte Nintendo Switch te gebruiken. Ook zouden ze illegale kopieën hebben gemaakt van de games op die gehackte Switch.

Yuzu niet het eerste doelwit van Nintendo-aanklacht

Het is geen geheim dat Nintendo meestal niet gediend is van emulators en hackers. Gary Bowser, iemand die betrokken was bij een hackerscollectief en veel illegale Ninendo-producten verkocht, is bijvoorbeeld veroordeeld tot het betalen van een flinke schadevergoeding, die hij in zijn leven waarschijnlijk niet afbetaald krijgt. Bowser vermoedt dat hij een voorbeeld moet zijn voor andere hackers.