Nieuwe Nederlandse wet verplicht updates voor smartphones en TV's

News
vrijdag, 29 april 2022 om 9:00
pexels lisa fotios 1444416f1651139377
Deze week heeft de Eerste kamer besloten dat verkopers nu verplicht zijn producten en diensten te updaten. Dit gaat bijvoorbeeld om nieuwe smartphones, smart tv's of koelkasten maar ook over apps op je telefoon. Deze worden namelijk vaak niet lang genoeg bijgewerkt om ze veilig te houden tegen cybercrime of om ze gewoon bij de tijd te houden. De nieuwe regel stelt dat de omkering van bewijslast verlengd word van 6 maanden naar 1 jaar, alleen zit daar nog wel een kleine kanttekening aan.
De nieuwe Nederlandse wet stelt dat het gekochte product moet voldoen aan wat de consument in redelijkheid kan verwachten, de updates dus ook. Als dat niet het geval is, kan de consument terecht bij de verkoper of handelaar en hen verzoeken alsnog te voldoen aan de aankoop-overeenkomst. Ook mogen ze je dan een vervangend product aanbieden of het product repareren. Is dat niet mogelijk dan kan de verkoper de prijs verminderen of kan de consument de overeenkomst ontbinden, waarmee de consument het aankoopbedrag terugkrijgt.

Waarom wordt deze wet nu ingevoerd?

Deze wetswijziging sluit aan op overheidcampagne over het updaten van producten en apps. Uit onderzoek van het ministerie van EZK (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) blijkt namelijk dat meer dan de helft van Nederlanders smart apparaten niet update, omdat dit lang duurt of omdat het een gedoe zou zijn. Daardoor zijn ze dus vatbaard voor cybercrime en dat wil de overheid met deze wetswijziging ook aanpakken. Updates zijn dus heel belangrijk om cybercrime te voorkomen.
Op de website van de campagne 'Doe je updates' kan je meer lezen over de problemen dat een out-of-date product kan veroorzaken en tips hoe je je apps up-to-date houdt. Daarnaast kan je op YouTube een humoristische voorlichtings-video bekijken.