Na Bard maakt ook Bing AI blunders tijdens presentatie

News
dinsdag, 14 februari 2023 om 16:00
microsoft edge logof1675850491
Bard, de nieuwe AI tool van Google, werd afgebrand toen het tijdens de eerste presentatie een pijnlijke fout maakte. Maar ook Microsoft’s Bing AI heeft tijdens de show meerdere blunders gemaakt.
De strijd tussen de AI tools is van start gegaan. Na de immense populariteit van ChatGPT heeft Google halsoverkop Bard aangekondigd, maar dat ging niet helemaal goed tijdens de eerste presentatie. De AI maakte namelijk de claim dat de James Webb Space Telescope als eerste een foto heeft gemaakt van een planeet buiten ons zonnestelsel. Die informatie klopt alleen niet.
De fout zorgde ervoor dat de waarde van moederbedrijf Alphabet meteen met zeven procent zakte op de beurs. Voor Microsoft was er juist een flinke stijging te zien, omdat de concurrent van Google iets later op de dag officieel een samenwerking met ChatGPT aankondigde. De AI zal geïntegreerd worden in zoekmachine Bing en in de Edge browser.

Fouten van Bing AI

Nu blijkt alleen dat Bing AI meerdere blunders is begaan tijdens de eerste presentatie. Tijdens de showcase werd Bing AI gevraagd om de voor- en nadelen op een rij te zetten over stofzuigers voor huisdieren, een vijfdaagse trip naar Mexico-Stad te boeken en financiële data te vergelijken in rapporten.
Volgens AI-researcher Dmitri Bereton is bij elke opdracht alleen iets mis gegaan. Zo kan de AI geen verschil maken tussen een bedrade en draadloze stofzuiger, mistte het relevante details voor bars in Mexico-Stad en werden er grote fouten gemaakt met het financiële rapport.
Bing AI rondde het een marge van 38,7 procent af naar 34,7 procent. Ook claimde Bing dat Gap, het bedrijf in het rapport, een operationele marge had van 5,9 procent. Dat cijfer komt alleen nergens voor. Het had 4,6 procent moeten zijn. Het is afwachten wat deze fouten voor invloed hebben op de marktwaarde van Microsoft en het vertrouwen in Bing AI.