Microsoft heeft geen idee hoe consoles er straks uitzien

News
woensdag, 22 februari 2023 om 18:00
xbox series x xbox series sf1628074558
De afgelopen decennia zijn we eraan gewend geraakt dat consoles een belangrijke positie innemen in de game-industrie. Maar Microsoft-baas Brad Smith weet niet zeker of dat nog lang zo blijft. Het is een belangrijke reden dat beloftes aan concurrenten moeilijk zijn.
In de hoop dat de overname van Activision Blizzard door mag gaan heeft Microsoft verschillende concurrenten deals aangeboden waaronder het bedrijf tien jaar verplicht is om Call of Duty of andere titels naar concurrerende platforms te brengen. Nintendo en Nvidia hebben getekend, maar Sony blijft zich verzetten. Tien jaar is een lange tijd, maar geen garantie dat Call of Duty nooit vertrekt bij Sony.
Tijdens een persconferentie kreeg Microsoft ook de vraag of het bedrijf openstond om de deals te verlengen nadat de tien jaar voorbij zijn. Maar volgens Brad Smith is het onmogelijk om die vraag te beantwoorden (via Gamesradar). Niemand kan volgens hem namelijk voorspellen hoe het gaming-landschap er over 10 jaar uit ziet.
Smith kan niet zeggen op welke vormfactor er over 10 jaar voornamelijk gespeeld wordt. Het kunnen consoles zijn, maar het kan ook zijn dat iedereen is overgestapt op smartphone gaming of “een Metaverse-achtig iets”. Het is volgens Smith daarom zinloos om Call of Duty voor langer dan 10 jaar aan een concurrerende console te beloven, of uitspraken te doen over eventuele verlengingen van een contract.

Gaan consoles snel verdwijnen?

Het is overigens niet de eerste keer dat iemand gesuggereerd wordt dat consoles misschien wel gaan verdwijnen. De laatste keer was het bijvoorbeeld de bedenker van de originele Xbox die dacht dat cloud diensten mogelijk consoles gaan verdringen. Xbox is al redelijk veel bezig met de cloud, terwijl Sony en Nintendo er nog maar weinig mee doen.