Meerderheid Nederlanders gaat slecht om met wachtwoorden

News
donderdag, 11 april 2024 om 7:00
wachtwoorden beveiligen dit zijn de tips en de beste apps 129584 2
Er zijn websites ten overvloede waarvoor je een wachtwoord nodig hebt en het is soms lastig om ze allemaal te onthouden. Browsers bieden vaak de optie aan om ze voor je op te slaan, maar dat is geen bijzonder veilige optie. Veel Nederlanders maken er toch gebruik van, soms zelfs zonder het te weten.
Dat blijkt uit onderzoek van KnowBe4, dat 340 Nederlandse werknemers ondervroeg. Meer dan 66 procent van hen gaf aan wachtwoorden op te slaan in hun browser. Maar 30 procent doet het nooit en zo’n 18 procent doet het met alle wachtwoorden. Er is ook nog een groep van 13 procent die overtuigd was geen wachtwoorden in hun browser op te slaan, maar er vervolgens achter kwam dat dat wel het geval was.
Dat lijkt misschien op het eerste gezicht geen al te groot probleem, maar in veel browsers zijn wachtwoorden niet bijzonder goed beveiligd. Cybercriminelen kunnen er zonder al te veel moeite bij, bijvoorbeeld met behulp van malware. Mocht iemand één van je apparaten fysiek stelen, dan kunnen ze meteen overal bij.
Security Awareness Advocate Martin J. Kraemer van KnowBe4 raadt daarom aan je wachtwoorden op andere manieren op te slaan. Een aparte wachtwoordmanager, die dus niet in je browser is ingebouwd, heeft de voorkeur. Verder is het verstandig om lange wachtwoorden te gebruiken, in combinatie met multi-factor authenticatie (MFA) of wachtwoordsleutels, wat ook ondersteund wordt door wachtwoordmanagers.
MFA blijkt voor veel Nederlanders nog een mysterie. Veel websites en software bieden het aan of verplichten het zelfs, maar 19 procent van de ondervraagden van KnowBe4 weet niet wat MFA is, of waar het goed voor is.

Goede wachtwoorden te vaak gebruikt

Waar Nederlanders wel sterk in zijn, is het maken van goede wachtwoorden. Meer dan de helft geeft aan wachtwoorden van 12 tekens of meer te gebruiken. Hoe langer het wachtwoord, hoe minder makkelijk het te kraken is.
Helaas gebruiken veel Nederlanders, zo’n 18 procent, hun wachtwoorden vaker dan één keer. Als iemand dan achter een wachtwoord komt, wordt het ineens weer makkelijk om op een heleboel accounts in te loggen.