Sony onderzoekt cyberaanval op Insomniac Games

News
woensdag, 13 december 2023 om 10:00
marvels wolverinef1700557303
Insomniac Games, een belangrijke studio voor PlayStation, is mogelijk het doelwit geweest van een cyberaanval. Een hackersgroep dreigt gestolen informatie te veilen. Sony laat nu weten onderzoek te doen naar de situatie.
Onlangs meldde CyberDaily dat hackersgroep Rhysida met ransomware data van Insomniac Games had gestolen. Er waren screenshots en concept art van Marvel's Wolverine gestolen en ook vertrouwelijke documenten en e-mails. Mogelijk het ergste is dat Rhysida ook persoonlijke informatie van medewerkers beweert te hebben, zoals paspoorten of andere identiteitsbewijzen.
Vanuit Insomniac of Sony was alleen nog niet duidelijk of de claims van Rhysida kloppen. Tegenover Eurogamer laat Sony nu weten op de hoogte te zijn van de berichten en de situatie te onderzoeken. Het bedrijf heeft op dit moment geen reden om te denken dat andere Sony-divisies zijn getroffen.
De Amerikaanse overheid waarschuwde onlangs voor ransomware van Rhysida en liet daarbij weten dat deze hackersgroep vaak succes heeft doordat bedrijven niet standaard tweestapsverificatie aan hebben staan (via The Verge). Sony heeft zich (nog) niet uitgelaten over mogelijke oorzaken van de hack. Het bedrijf heeft bovendien nog niet bevestigd of de claims van Rhysida waar zijn.

Sony vaak doelwit van hackers

Het is overigens niet de eerste keer dat Sony of een dochteronderneming dit jaar doelwit is van cybercriminelen. In september beweerde een andere hackersgroep te hebben ingebroken in “ally Sony-systemen”. Er kwam rond die tijd ook naar buiten dat Sony in mei was getroffen door een cyberaanval, waarbij de informatie van een paar duizend medwerkers op straat kwam te liggen.