Let op: deze iPhones krijgen geen iOS updates meer!

News
maandag, 09 oktober 2023 om 11:00
iphone 15 pro max 3f1696191211
Tegelijk met de iPhone 15 is ook iOS 17 verschenen. De nieuwe versie van het besturingssysteem komt ook naar oudere iPhones en is voor sommige gebruikers daarom misschien wel interessanter dan de iPhone 15. Maar er zijn natuurlijk ook iPhone die de stap naar iOS 17 niet kunnen maken.
Bij de aanschaf van een nieuwe telefoon is het belangrijk om in de gaten te houden hoe lang hij nog wordt ondersteund door de fabrikant. Een telefoon die niet meer geüpdatet wordt, is op den duur namelijk een beveiligingsrisico. Ook de prestaties van je telefoon gaan achteruit.
Apple belooft doorgaans 5 jaar lang updates. Dus als je een oudere telefoon hebt, of overweegt te upgraden naar een model dat niet het allernieuwste is, is het raadzaam om even te kijken wanneer de telefoon is geïntroduceerd. De verwachting is bijvoorbeeld dat de iPhone XS en XR, uit 2018, dit jaar voor het laatst een grote iOS-update krijgen.
iPhones die eerder zijn uitgekomen krijgen in het beste geval nog beveiligigingsupdates voor ernstige kwetsbaarheden. In de praktijk betekent dat dat de volgende iPhones alleen nog beveiligingsupdates krijgen:
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 7
  • iPhone SE (2016)
  • iPhone 6s
  • iPhone 6
  • iPhone 5s

Welke iPhones krijgen helemaal geen iOS updates meer?

iPhones die ouder zijn dan de 5s krijgen helemaal geen updates meer en zijn dus onbeschermd tegen virussen. Omgekeerd kun je vanaf de iPhone 11 nog minstens één jaar een nieuwe versie van iOS verwachten. Dat maakt de iPhone 11 niet per se een goede koop, aangezien je dan binnen een jaar weer moet upgraden.
De beste koop wat betreft updates is natuurlijk de iPhone 15, die in 2028 zijn laatste update krijgt. Met elk eerder model gaat er één jaar van de levensduur af. Dan zijn er nog de iPhone SE van 2022 en 2020 die respectievelijk tot 2027 en 2025 ondersteund worden.