Kwart van alle iPhones komen straks uit dit land

News
maandag, 23 januari 2023 om 14:30
20220920 iphone 14 pro 6f1663700070
Apple had het eind vorig jaar wat moeilijk met het feit dat de meeste iPhones in China worden gemaakt. Er was onrust in de grootste fabriek, waardoor er maar moeilijk aan de vraag naar de iPhone 14 voldaan kon worden. Het bedrijf wil al langer minder afhankelijk worden van China en zou nu de doelstelling hebben om een kwart van alle iPhones in India te laten maken.
De iPhone wordt sinds jaar en dag in China in elkaar gezet, maar het is niet altijd handig om helemaal van één land afhankelijk te zijn. Apple is dan ook al een tijdje bezig om een deel van de productie te verplaatsen naar andere landen, waaronder India en Vietnam. Momenteel levert India zo’n 5 tot 7 procent van de iPhones, maar dat moet volgens de minister van Handel van dat land flink omhoog.
De doelstelling is om uiteindelijk 25 procent van alle iPhones uit India te laten komen. De minister liet volgens Reuters niet weten wanneer deze doelstelling gehaald moet zijn. Apple lijkt alleen alle reden te hebben om vaart te maken.
Want zoals gezegd is een te grote afhankelijkheid van één fabriek problematisch gebleken met de iPhone 14 Pro. Daar komt bij dat er spanningen zijn tussen China en de VS die, als ze te hoog oplopen, een groot probleem kunnen worden voor Apple. Overigens zijn de lonen in India en Vietnam ook lager dan in China, dus ook dat zou in Apple’s voordeel werken.

Wat kunnen we van Apple verwachten in 2023?

Aan de kant van de consument wordt het mogelijk geen heel interessant jaar voor Apple. Er zijn nieuwe MacBooks aangekondigd, maar op andere vlakken lijkt het jaar mogelijk te gaan tegenvallen. Er zou zoveel aandacht naar een nog onaangekondigde Mixed Reality headset gaan, dat er weinig tijd meer over is voor bijvoorbeeld nieuwe iPhone 15 features.