5 dingen die je nog niet wist over Nyck de Vries

Article
maandag, 23 januari 2023 om 15:00
max verstappen nyck de vriesf1665732582
Dit jaar hebben we niet één, maar twee Nederlanders in de Formule 1 rijden. Nyck de Vries zal namelijk uitkomen voor het team van AlphaTauri. Die zijn 5 dingen die je (waarschijnlijk) nog niet wist over de kersverse F1-coureur!

Hechte band met Max Verstappen

Je zou misschien met landgenoten in een sport verwachten dat ze van nature een richting elkaar toe groeien. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Een goed voorbeeld is de jarenlange ruzie die Esteban Ocon en Pierre Gasly bijvoorbeeld hebben gehad.
Max Verstappen en Nyck de Vries hebben alleen wel al een goede band, ondanks dat 2023 het eerste jaar wordt dat De Vries in de Formule 1 rijdt. De twee Nederlanders zijn namelijk samen met elkaar opgegroeid op de kartbaan. Verstappen en De Vries waren op een gegeven moment zelfs bijna familie, omdat Max Verstappen een relatie had met het zusje van Nyck de Vries.
Dat de twee Nederlanders een goede band hebben, is ook goed nieuws voor Red Bull. Aangezien De Vries uitkomt voor zusterteam AlphaTauri, zal de marketing-afdeling waarschijnlijk al een flink aantal video’s op de planning hebben staan voor het Nederlandse duo in de Formule 1.

Ouder dan je zou denken

Door de band die Verstappen en De Vries door de jaren heen met elkaar hebben opgebouwd, zien Nyck zijn landgenoot als zijn ‘grote broer’ in de Formule 1. En dat zal je waarschijnlijk ook denken wanneer je de twee Nederlanders naast elkaar ziet staan.
Toch is Nyck de Vries opvallender genoeg ruim twee jaar ouder dan Verstappen. Wanneer de kersverse rookie dit jaar begint aan zijn eerste full-time Formule 1-seizoen is hij dan ook al 28 jaar oud. Dat is behoorlijk oud voor een nieuwe F1-coureur, helemaal gezien de trend die we de laatste jaren hebben gezien. De meeste rookies maakten hun debuut rond de 20, maar Nyck de Vries is dus een uitzondering.
nyck de vries williams carf1663152286

Expert van de huidige F1-auto’s

Eén van de redenen waarom Nyck de Vries toch een kans krijgt in de Formule 1 ondanks zijn leeftijd, is natuurlijk het visitekaartje dat hij afleverde tijdens de Grand Prix van Italië 2022. Op het laatste moment werd hij opgeroepen om Alexander Albon te vervangen en op indrukwekkende wijze wist hij een goede kwalificatie af te leveren én punten te scoren in de race.
De Vries had daarvoor nog niet in de auto van Williams gereden, maar met die ervaring is hij wel waarschijnlijk de expert op het gebied van de nieuwe F1-auto’s. De Nederlander heeft namelijk niet alleen in de ground-effect auto van Williams gereden, maar ook in die van Mercedes en Aston Martin door meerdere vrije trainingen waarvoor hij is opgeroepen.
Het leek er ook nog even op dat Nyck de Vries het Mercedes-kwartet vol zou krijgen. Voor de Grand Prix van Brazilië stond De Vries namelijk paraat om de taken van Lando Norris over te nemen, die zich niet lekker voelde dat weekend. Uiteindelijk was de Brit toch nog op tijd hersteld om zelf te racen.

Succes in de WEC

Met de opzet voor de verschillende Formule-divisies, is het eigenlijk de bedoeling dat dat kampioen van de Formule 2 doorstroomt naar de Formule 1. Heb je namelijk de F2-titel gewonnen, dan mag je niet nog een keer meedoen. Maar niet altijd wordt de regerend kampioen opgenomen in een F1-team.
Dat was ook het geval voor Nyck de Vries, toen hij in 2019 werd gekroond tot kampioen. Dat was overigens niet de enige prijs die hij op zijn cv mocht zetten dat jaar. In oktober deed De Vries namelijk mee aan de 6 uur van Fuji, dat onderdeel is van het World Endurance Championship (WEC), met Racing Team Nederland. Het team behaalde toen haar eerste overwinning de LMP2-klasse, waarbij De Vries als laatste de auto over de eindstreep bracht.

Formule E-kampioen

Aangezien De Vries geen plekje in de Formule 1 kreeg aangeboden na het F2-seizoen van 2019, besloot de Nederlander om zijn heil te zoeken in een andere racedivisie. Hij ging namelijk naar het Formule E-team van Mercedes, samen met voormalig F1-coureur Stoffel Vandoorne.
Het eerst seizoen van Mercedes en De Vries in de Formule E verliep meteen redelijk goed, waarbij het team geregeld kon strijden om podiumplaatsen. Vandoorne werd dat seizoen zelfs tweede. Het seizoen erop bleek alleen het jaar van Nyck de Vries te zijn, want de Nederlander wist in de laatste race de titel te pakken en werd daarmee Formule E-kampioen. Nu is het afwachten wat De Vries nog meer op zijn cv kan zetten.