GTA 6 hacker probeerde Rockstar te chanteren

News
maandag, 17 juli 2023 om 11:30
gta 6f1626425209
Vorig jaar was er even nog meer commotie rondom GTA 6 dan gebruikelijk. De game werd namelijk deels uitgelekt door een hacker. Die zou ook geprobeerd hebben om Rockstar te chanteren.
In september 2022 werd Rockstar gehackt door een tiener die vervolgens de nodige beelden van GTA 6 online zette. Maar de hacker, Arion Kurtaj, dreigde om nog een stapje verder te gaan, zo beweren de aanklagers in de rechtszaak over de kwestie. Kurtaj dreigde namelijk de broncode van de game te lekken (via Reuters).
Dat dreigement zou Kurtaj verstuurd hebben aan alle medewerkers van Rockstar (ook postte hij destijds online dat hij in onderhandeling wilde met het bedrijf). Wat hij van Rockstar wilde in ruil voor het niet lekken van de code is niet duidelijk, maar de hacker zou andere gehackte bedrijven om miljoenenbedragen aan losgeld hebben gevraagd. Uiteindelijk is de code van GTA 6 niet uitgelekt.
Kurtaj maakte deel uit van de hackersgroep Lapsus$, die ook verantwoordelijk was voor het hacken van Nvidia, maar de Rockstar-hack was een solo-actie. Kurtaj is door psychiaters ongeschikt bevonden om terecht te staan. De jury zal bepalen of hij datgene waarvan hij wordt beschuldigd heeft gedaan, maar bepaalt geen vonnis.

Wanneer is de release van GTA 6?

De GTA 6 hack was ongeveer de laatste keer dat er iets substantieels naar buiten kwam over de game. Wel is er sindsdien het nodige gezegd over de releasedatum. Microsoft verwacht die bijvoorbeeld in 2024 en volgens andere bronnen zet Rockstar alle zeilen bij om dat te realiseren.