Fysieke Xbox games lijken nu al te verdwijnen bij winkels

News
vrijdag, 02 februari 2024 om 12:00
xboxf1625226596
Mogelijk zullen fysieke Xbox games al snel gaan verdwijnen. Verschillende winkels zouden namelijk nu al geen exemplaren meer inkopen.
Eind januari werden er maar liefst 1900 medewerkers ontslagen bij Activision Blizzard, Xbox en Zenimax aangekondigd. Het grootste slachtoffer was daarbij Activision Blizzard, maar bij Xbox vielen de ontslagen bij een opvallende afdeling.
De bedrijfstakken die namelijk verantwoordelijk zijn voor de fysieke releases van Xbox games zouden namelijk zijn gesloten en het personeel ontslagen. Dat meldde de doorgaans goed ingelichte Jez Corden.
En daar lijkt nu ook een goede reden voor te zijn. Christopher Dring van GamesIndustry.biz laat in de nieuwe Games Industry Microcast weten dat hij van een grote Europese retailer heeft gehoord dat meerdere winkels al geen fysieke Xbox games meer inslaan. Dat zou al gaande zijn sinds voor de kerst.

“Ze zijn net begonnen met het niet meer op voorraad hebben van Xbox games. Xbox is zo'n digitale console, de fysieke prestaties van games zijn echt laag, en uiteindelijk als je een console verkoopt waar de meeste mensen alleen maar games voor downloaden, heeft de winkelier er niet veel aan.”

Focus op digitaal

Dat er weinig fysieke Xbox games worden verkocht is niet zo vreemd. Het is geen geheim dat Xbox vol inzet op digitale producten, zoals natuurlijk de Game Pass. Voor spelers is het geen moeilijke keuze om maandelijks een abonnement te betalen en vanaf dag één nieuwe games te spelen of meerdere keren per jaar 60 of 70 euro neer te leggen.
Vorig jaar lekten er ook documenten van Microsoft uit tijdens de rechtszaak met de FTC. Daaruit bleek dat er plannen waren voor een ‘volledig digitale Xbox Series X console’. Volgens Microsoft is de strategie sindsdien aangepast.