‘Xbox-ontslagen hebben grote gevolgen voor fysieke games’

News
vrijdag, 26 januari 2024 om 12:30
xbox series x0f1582274529
Ontslagen in de game-industrie is geen trend die we in 2023 laten, zo blijkt. Xbox heeft maar liefst 1900 mensen ontslagen. Daarmee zouden de departementen die zich bezighouden met fysieke games, flink getroffen zijn.
Steeds meer mensen kopen hun games vooral digitaal, maar fysiek is de wereld nog niet uit. Het lijkt er alleen op dat Xbox de fysieke markt voortaan anders gaat benaderen. Volgens Jez Corden van Windows Central zijn de bedrijfstakken die verantwoordelijk waren voor fysieke releases van Xbox games met de nieuwste ontslagronde gesloten.
Dat wil niet zeggen dat fysieke games op Xbox direct verleden tijd zijn. Verantwoordelijkheden voor fysieke releases kunnen bijvoorbeeld uitbesteed worden aan externe bedrijven. Maar het schrappen van de interne departementen voor fysieke games wel een opvallende ontwikkeling gelet op gelekte informatie.

‘Xbox Series X gaat all digital’

Tijdens de rechtszaak van de FTC tegen Microsoft kwam namelijk naar buiten dat Xbox mogelijk een nieuwe variant van de Xbox Series X op de markt brengt. Eén van de meest opvallende veranderingen is dat deze console geen disc drive heeft. Dat hoeft niet automatisch te betekenen dat Xbox uit de fysieke markt stapt: PlayStation laat een all-digital console en een console met disc drive ook naast elkaar bestaan.
Maar de twee PlayStations zijn afgezien van het wel of niet hebben van een disc drive hetzelfde. De gelekte all-digital Xbox kent verschillende upgrades ten opzichte van de huidige Series X, zonder enige aanwijzing dat dezelfde upgrades ook naar het model met disc drive komen. Daarmee lijkt het toch alsof spelers een nadrukkelijk zetje krijgen richting een volledig digitale game collectie.