EU akkoord met Activision Blizzard overname

News
maandag, 15 mei 2023 om 18:00
activision blizzard hqf1627465674
Er is al geruime tijd gedoe over de overname van Activision Blizzard door Microsoft. Verschillende grote marktautoriteiten moesten de deal nog goedkeuren. Nu is de deal er wat de EU betreft door.
De Europese Commissie heeft geen bezwaren meer tegen de overname van Activision Blizzard door Microsoft. De deal wordt al tijden onderzocht in verschillende markten omdat hij Microsoft mogelijk een te grote machtspositie geeft. Dat is volgens de EU in ieder geval niet aan de orde (via VGC).
Dat wil niet zeggen dat de EU geen zorgen had bij de overname, maar die zijn voldoende aangepakt om de deal door te laten gaan. Net als de Britse CMA had de Europese Commissie vooral problemen met een potentiële machtspositie binnen cloud gaming. Om dat te voorkomen moet Microsoft 10 jaar lang licenties verstrekken waarmee consumenten binnen de EU een Activision Blizzard game die ze hebben gekocht op elke gewenste cloud gaming dienst die hem aanbiedt kunnen spelen.
Volgens Brad Smith, de CEO van Micrsoft gaan deze licenties wereldwijd gelden. Dat maakt volgens hem dat miljoenen extra mensen straks toegang hebben tot Activision Blizzard games. Dat is tevens het doel van alle deals die Microsoft al heeft gesloten om Call of Duty naar platforms van concurrenten te brengen.

Activision Blizzard overname juist geblokkeerd in VK

In het Verenigd Koninkrijk was de Competition and Markets Authority (CMA) een stuk strenger over de overname. Dat orgaan vond cloud gaming te jong om te kunnen voorspellen wat voor impact de overname van Activision Blizzard erop zou kunnen hebben en blokkeerde de deal. Microsoft gaat daarover in beroep en zal tegelijkertijd ook nog een rechtszaak moeten winnen van de Amerikaanse FTC.