Zo kan Microsoft de Activision blokkade aanvechten

News
woensdag, 26 april 2023 om 17:30
activision blizzard hqf1627465674
Het leek er even op alsof Microsofts overname van Activision Blizzard goedgekeurd zou gaan worden door de Britse Competition and Markets Authority (CMA). In plaats daarvan wordt de hele overname door de CMA geblokkeerd. Microsoft gaat in beroep, maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?
Even leek het erop dat de Activision Blizzard overname bijna bij de eindstreep was. Maar het ziet ernaar uit dat er nog heel wat maanden overheen kunnen gaan voordat een eindoordeel bereikt is. Microsoft gaat weliswaar in beroep tegen de beslissing van de CMA om de deal te blokkeren, maar dat kan een lang proces worden.
Gameindustrie analist Piers Harding-Rolls legt het proces uit aan Eurogamer. Eenvoudige gevallen van beroep moeten binnen negen maanden afgehandeld worden, wat al een aardig lange tijd is. Vervolgens is het niet zo dat als Microsofts beroep succesvol is, de overname automatisch door mag gaan. Het winnen van het beroep betekent alleen dat de CMA zich opnieuw over de zaak moet buigen.
Daar komt bij dat deze zaak mogelijk niet gezien kan worden als een eenvoudig beroep. De CMA blokkeert de overname uit angst dat Microsoft te dominant wordt op het gebied van cloud gaming, een markt die jong is en snel verandert. Daarom was de CMA niet overtuigd dat de deals met andere partijden die Microsoft heeft gesloten daadwerkelijk dominantie van Microsoft zouden voorkomen. Bovendien wilde de CMA de deals liever niet hoeven handhaven, wat een blokkade van de overname een makkelijkere oplossing maakt.

Kan Microsofts beroep tegen de CMA slagen?

Dat de zaak mogelijk complex is wil niet zeggen dat Microsoft hem niet kan winnen. Harding-Rolls denkt dat er kans van slagen is, maar wijst er wel op dat beroep tegen een CMA beslissing meestal wordt gewonnen door de CMA. Zelfs als Microsoft het beroep wint, is het wederom aan de CMA om te bepalen of er een manier is waarop de deal door kan gaan.

Populair Nieuws