Microsoft stuit op enorme blokkade in Activision-overname

News
woensdag, 26 april 2023 om 14:00
01 21 2022 activisionf1642582277
Het ziet er naar uit dat de Activision Blizzard-overname nog wat langer op zich laat wachten. De Engelse waakhond Competition and Markets Authority (CMA) heeft namelijk de deal tussen het bedrijf achter Xbox en Activision Blizzard geblokkeerd. Hierdoor staat de overname mogelijk op losse schroeven.
De CMA is één van de drie grote regulatoren die nauwkeurig onderzoek heeft gedaan naar de geplande overname van Activision Blizzard door Microsoft. De Britse waakhond is van mening dat de overname niet door mag gaan in verband met de mogelijke monopoliepositie die het bedrijf vergaard als het aankomt op cloudstreamingdiensten binnen de gaming-sector. De deal ten waarde van bijna 69 miljard dollar staat hierdoor op losse schroeven.
De CMA schrijft: "Microsoft heeft een sterke positie als het aankomt op cloud-gamingdiensten en er is genoeg bewijs voor de CMA dat aantoont dat Microsoft een commercieel voordeel haalt als het Activisions games exclusief maakt voor haar eigen cloud-gamingdiensten." Naar schatting zou Microsoft tussen de 60 en 70 procent van de wereldwijde cloud-gamingdiensten in bezit hebben en met de controle over Call of Duty, World of Warcraft en Overwatch zou het bedrijf een te groot voordeel krijgen.

Microsoft vecht enorme blokkade in Activision-overname aan

Microsoft zelf vecht het belsuit van de waakhond wel aan, maar de vraag is hoeveel effect dat gaat hebben. Mogelijk moet de deal op deze manier in een andere vorm gemaakt worden. Met een aangepaste versie zou de deal dan alsnog wel door kunnen gaan.