Enorme budgetten PS5 exclusives per ongeluk onthuld

News
donderdag, 29 juni 2023 om 12:30
playstation 5 thumbf1624433855
Er gaat groot geld om in de game-industrie, maar er wordt meestal niet veel naar buiten gebracht over hoeveel precies. De opbrengsten van een game worden nog wel eens naar buiten gebracht, maar de kosten eigenlijk nooit. Nu heeft Sony daar een behoorlijk slippertje in gemaakt.
In de rechtszaak tussen de FTC en Microsoft komen nogal wat documenten boven tafel waarin informatie wordt besproken die bedrijven normaal gesproken liever niet openbaar maakt. Sony heeft bijvoorbeeld een document ingeleverd waarin de ontwikkelingskosten van verschillende grote games worden besproken. De exacte bedragen hadden eigenlijk weggelakt moeten zijn, maar daar is Sony wat slordig in geweest.
Journalist Tom Warren van The Verge deelt een fragment uit het document waarin de originele tekst met enige moeite nog te lezen is, ondanks dat er een zwarte pen overheen is gegaan. Daardoor is te zien dat Horizon Forbidden West in vijf jaar is gemaakt door zo’n 300 mensen en 212 miljoen dollar heeft gekost. The Last of Us Part 2 werd in ongeveer evenveel tijd gemaakt, had een kostenplaatje van 220 miljoen en werd door 200 mensen gemaakt.
Het is al langer bekend dat het ontwikkelen van games duur is geworden. Een voormalig PlayStation-topman zei in 2020 al dat de kosten mogelijk niet onhoudbaar worden. Toen ging het over kostenplaatjes van tussen de 80 en 150 miljoen dollar en was de zorg dat financiële groei niet mogelijk zou zijn als de volgende (inmiddels huidige) genaratie de kosten zou verdubbelen.

Hoe duur is het maken van een PS5 game?

Het is overigens goed mogelijk dat de kosten die in dit document worden genoemd nog niet eens volledig zijn. Het lijkt namelijk puur om de ontwikkelingskosten te gaan, terwijl de marketing van een nieuwe game ook geld kost. Als dit soort prijskaartjes normaal zijn, moeten games flink verkopen om hun kosten terug te verdienen.